Начало » Новини » Коментари
01.02.2024 г.

Фермерите сами ще правят справки за стадата, след като БАБХ обнови електронната си система

Актуален отговор от БАБХ за читателите на синор.бг
Фермерите сами ще правят справки за стадата, след като БАБХ обнови електронната си система

Снимка: sinor.bg

В процес на разработка е нов модул към интегрираната информационна система ВетИС на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), което ще позволи на фермерите да получават директен достъп до данните от проверките и броя на животните, установени от държавните инспектори. Това съобщиха за читателите на Синор.бг от агенцията по повод въпрос кога регистрираните стопани ще могат сами да следят през електронната система дали ще бъдат санкционирани, ако поради незнание или други причини не са изпълнили някои от нормативните изисквания.

Според сега действащите правила достъп до електронната система ВетИС имат единствено официалните ветеринарни лекари, регистрираните лекари и администрацията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Проблемът за бранша е, че след последните проверки, които вървят във фермите, стопаните дори не могат да се информират дали броя на животните в стадата им отговаря на установените по време на инспекциите. В тази връзка от БАБХ отговориха, че „получените данни от извършените проверки към момента се обработват и след анализирането им резултатите ще бъдат оповестени“.

Икономическият министър възстановява изкупуването на българско мляко от "Ел Би Булгарикум"

От агенцията припомниха, че животновъдите биха могли да получават нужната им информация от обслужващите ги ветеринарни лекари. Тези данни се дават на разпечатка и за не нея стопаните плащат държавна такса. В интревю за синор.бг фермер съобщи, че справката му струвала 15 лева и за нея чакал провече от 2 седмици, тъй като ветеринарите обслужват много колеги и не винаги имат време за подобни услуги.

И понеже не е ясно кога новият модул към ВетИС ще бъде готов, а той със сигурност би намалил административната тежест за животновъдите, припомняме таксите, събирани до този момент от фермерите само са предоставянето на подобни информационни услуги.

На официалната страница на БАБХ е качена актуалната тарифа и ценоразпис за изготвяне на справки за различите видове информационни услуги. Ще се спрем само на таксите, които агенцията издава на фермерите за становища или други документи, които те могат сами електронно да си проверяват, вместо да им тежи на главата сегашната бюрократична система.

За предсотавяне на документи от информационната система на БАБХ за издаване на паспорт на новомаркирано едро преживно животно и еднокопитно животно (магаре, муле, катър и работен кон) например таксата е 2 лева, а за спортни коне – 20 лв. При загубване на паспорта само на едно животно (говедо или бивол) обаче таксата вече се вдига на 10 лв., а за спортни коне – до 30 лв.

За заверка от официален ветеринарен лекар на документи за регистрация на земеделски призводител таксата е 5 лв., а за издаване на ветеринарномедицинско свидетелство от Информационната система на БАБХ – ВетИС – 2 лв. Тарифите обаче се вдигат на 15 лв., ако земеделците искат да издадат друг друг документ или удостоверение, както и дубликат на подобни удостоверения.

От 3 до 25 лева са таксите, които фермерите плащат за обезвреждане на мъртви животни в рамките на една календарна годин, ако фермите са с преживни и еднокопитни животни. За евтаназирането и обезвреждането на овце или кози таксата се движи между 3 и 20 лева. При свинефермите тарифите варират между 4 и 35 лв. В зависимост от броя на унищожените животни. Таксите за обезвреждане в птицеферми със заболели животни собствениците плащат от 4 до 30 лева в зависимост от броя на заболелите.

Фермерите сами ще правят справки за стадата, след като БАБХ обнови електронната си система
13681
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Доклад на ЕК сочи за поредни нередности при регистрацията на фермите в БАБХ
След месец прекъсване електронната система за фермите и сайтът на БАБХ работят
Проблем
Трети ден електронните услуги на БАБХ са блокирани от кибер атака
Сайтовете на БАБХ и Ветис са извън строя
Втора част на интервюто с изпълнителния директор на БАБХ
Проф. Даскалов: Обсъждаме с министър Божанов как регистърът ВЕТИС да мине към електронното управление
Първа част
Явор Гечев: България може да има единен земеделски регистър и до края на годината
Система ВетИС
Обещават на животновъдите по електронен път да описват стадата си
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини