Начало » Важно за фермера » Животновъдство
05.06.2023 г.

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Използваема площ за говеда, биволи, овце и кози
Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е публикувана на страницата на Министерство на земеделието. В мотивите към наредбата се посочва, че във връзка с прилагане на интервенцията „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“, включена в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г., наричан по-нататък „Стратегическия план” е необходимо да се създаде национална правна рамка, която да уреди условията и реда за нейното прилагане. С оглед на това е разработен проект на Наредба за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, в който е регламентирано осигуряване на благоприятна жизнена среда/свободна подова площ при отглеждане на животните. В интервенция „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ е предвидено реализиране на финансовото подпомагане на земеделските стопани за осигуряване на свободна подова площ не по-малко от 15 % над задължителния стандарт за едри и дребни преживни животни.

В тази връзка в сега действащата Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти са регламентирани параметри в диапазон за използваема площ за някои от категориите говеда и биволи и от категориите овце и кози. От изложеното възниква затруднение при определянето на задължителния стандарт, над който да може да се изчисли свободната подова площ от поне 15 % за определени видове и категории животни, която да се приложи по горецитираната интервенция. Допълнително за мъжки говеда и биволи на възраст над 24 месеца и биволи от 6 до 24 месеца липсват норми за жизнената среда, отнасящи се до подовата площ. С оглед на това в предложените изменения се регламентират минимални параметри за настаняване на едно животно, като по този начин същите се фиксират, за да могат да се използват за задължителен стандарт, над който да се изчисли свободната подова площ от поне 15 %, която да се приложи по интервенция „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“. Следва да се отбележи, че за поетите ангажименти за надхвърляне на базовите изисквания, земеделския стопанин ще получи финансово подпомагане.

Също така с проекта на Наредба се въвеждат и нови норми на жизнената среда за категориите говеда и биволи, като се правят промени в параметрите на фронта за хранене при едрите и дребните преживни животни. Същите не представляват утежняващи изисквания за фермерите, поради което не се налага въвеждане на срок за привеждане на параметрите на съществуващите животновъдните обекти към новите изисквания.

В заключителните разпоредби на предложения проект на Наредба, е предвидено изменение на Наредба № 14 от 2006 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на телета. Промените са свързани с изискванията за площ при групово отглеждане на телета, за хранене на телета поне два пъти на ден и за отглеждане на телета до 15 дни, както и задължения на компетентния орган към Европейската комисия, свързани с контрола по хуманно отношение при телетата.

Вижте конкретните изисквания за отделните категории животни от линка тук!

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти
34080
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини