Начало » Новини » Страната
26.01.2020 г.

Явно само масирани проверки са в състояние да откажат бургаските бракониери

При последната вече не са установени никакви нарушения
Явно само масирани проверки са в състояние да откажат бургаските бракониери

Снимка: ИАРА

На 21 и 22 януари в часовия диапазон от 22 часа до 4 часа инспектори на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури извършиха обход и наблюдение по бреговете на язовир „Мандра” и езерото Вая, при която не бяха открити нарушения и нерегламентирани рибололовни уреди, съобщиха от пресцентъра на ведомството. На 22 януари служители извършиха и съвместна планирана проверка с екип на БТВ във водите и цялото крайбрежие на язовир „Мандра”, при която отново не са констатирани нарушения. С цел спазване правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс продължава охраняването и проверките на дигата на помпената станция на язовир „Мандра”.

Само ден преди това обаче, на 21 около 9 часа, инспектори от сектор „Рибарство и контрол” в Бургас извършиха рутинна проверка по вода на езерото Вая, при която са открити 2000 метра хрилни мрежи, поставени в работно положение във водоема. Мрежите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловените 37 килограма риба от вида сребриста каракуда са дарени на „Социалния патронаж” в Бургас. С моторна лодка на ИАРА бе осъществено патрулиране във водите на язовир „Мандра”, където не са установени незаконно поставени риболовни уреди. Други инспектори на ИАРА обходиха бреговете на язовира  от района на помпена станция „Лукойл“ до село Константиново. Не са установени нарушения на закона за рибарството и аквакултурите.

Само 24 часа по-рано, на 20 януари, екипи на ИАРА  от сектор „Рибарство и контрол в градовете София, Плевен и Бургас под контрола на ръководството на агенцията извършиха поредната мащабна акция на територията на Бургаска област. В продължение на 6 часа през тъмната част на денонощието беше извършена проверка  по брега и във водите на язовир „Мандра”, при която са заловени 3 лица с лодка, извършващи нерегламентиран стопански риболов. Съставен е акт за установяване на административно нарушение по чл.17, ал.1, т.1, с който са иззети лодката и 200 метра хрилни мрежи. Рибата – около  60 килограма от вида платика, сребриста каракуда и щука – е дарена на „Социалния патронаж” град Бургас.

И пак на 20 януари, но през деня, няколко екипа от инспектори на ИАРА извършиха множество проверки в различни райони по бреговете на язовир „Мандра”. Част от проверяващите обходиха районите около помпената станция „Лукойл“, местност та„Узунгерен“, село Твърдица, село Димчево – река Факийска, село Присад. Други екипи извършиха проверка за бракониерски мрежи във водите на язовира с две патрулни лодки на агенцията. Проверени са 78 лица, извършващи любителски риболов във водите на язовира. Съставени са общо 10 акта за извършени нарушения на закона за рибарството и аквакултурите:

– за извършване на риболов с незаконно поставени мрежи съгласно чл.17, ал.1, т.1

– за любителски риболов без необходимия за това билет съгласно чл. 22, ал. 1,

– за незаписан в билета улов (по видове и килограми) съгласно чл. 24, ал.1, т.3,

– за извършване на косене (търмъчене) съгласно чл .37,

– за препятстване на проверката, извършвана от контролните органи, съгласно чл. 88

С актовете са иззети 4 въдици, 2 макари, 2 лодки, едната от които  с мрежа и риба в нея. С констативен протокол срещу неизвестен извършител, на основание чл. 90, ал. 3 от закона за рибарство то и аквакултурите са иззети една лодка с двигател и една мрежа с дължина близо 50 метра и размер на окото около 55 милиметра. Иззетата уловена риба от вида сребриста каракуда е дарен на „Социалния патронаж” в. Бургас.

През миналия уикенд  засилените проверки срещу бракониери на  язовир „Мандра” бяха в разгара си, след като заради топлото време и липсата на лед в езерата  се разрасна нелегалния улов на риба. Тогава рамките на 3 дни инспектори на ИАРА заловиха 26 бракониери, конфискуваха над 4 килолометра мрежи и над 700 килограма незаконно уловена риба.

Явно само масирани проверки са в състояние да откажат бургаските бракониери
12496
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ИАРА конфискува 2500 метра хрилни мрежи, 700 кг риба и лодка
БГ фиш
Квотите за калкан са разпределени между притежатели на 26 кораба
Незаконно е
ИАРА иземва въдици в работно положение, оставени без надзор
Уловените около 40 килограма платика и сребриста каракуда са върнати във водата
Извадиха 500 метра бракониерски мрежи от сливенски язовир
Финансирането е по рибарската програма
Проекти за 1 760 767 лева ще подпомогнат контрола на агенцията по рибарство
ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини