Начало » Новини » Страната
03.10.2023 г.

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) получи 1 403 909,70 лв. по Мярка 3.1 „Контрол и изпълнение“ за обновяване, надграждане и поддръжка на IT инфраструктурата с цел осигуряване на високо качество на предлаганите услуги.

Още 403 948,78 лв. бяха изплатени на ИАРА по Мярка 3.1 „Контрол и изпълнение“ по проект за разширяване функционалността на сега действащата информационно-статистическа система на агенцията, чрез което се изпълнят изискванията на националното и европейското законодателство по отношение записването, съхранението, валидирането и прекия обмен на данни, свързани с рибарството и аквакултурите.

Седем  местни инициативни рибарски групи получиха 182 035,40 лв. безвъзмездна финансова помощ под формата на междинни плащания за финансиране на текущите разходи на групите за първото тримесечие на 2023 година по мярка 4.2. „Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“ от  Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 (ПМДР 2014-2020 г.).

ДФ „Земеделие“ изплати 168 759,93 лв. на бенефициер по ПМДР 2014-2020 по мярка 1.1.1. „Добавяне на стойност в рибарството“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Варна, район Аспарухово - Белослав – Аксаково“. Средствата се отпускат за увеличаване на площта на съществуващо преработвателно предприятие. По проекта е изградено ново помещение за пакетиране на рибни продукти, повишен е капацитетът на производство, както и  качеството на произвежданите продукти и е намален риска от допълнително замърсяване от персонала.

По Мярка 3.1 „Контрол и изпълнение“ ИАРА получи 164 189,54 лв. за поддържане на изградената система за наблюдение на риболовните кораби с електронно докладване на данни и възел FLUX.

ДФ „Земеделие“ изплати 136 721,62 лв. на община Бяла по Мярка 1 „Подкрепа за инвестиции в иновации и подпомагане на риболова и аквакултурите, създаване на добавена стойност и диверсификация в рамките на риболовния сектор“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „БЧС Бяла-Долни чифлик-Аврен”. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на авансово плащане за закупуването и доставка на оборудване и материали, подпомагащи дейността на рибарската общност, използваща пристанище „Чайка“.

Община Камено получи 110 116,74 лв. по Мярка 4.098 „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас – Камено”. Средствата се отпускат под формата на авансово плащане за създаване и промотиране на цялостен туристически продукт "Крепост Русокастро" чрез опазване, социализация и представяне на културното, природното и историческото наследство, част от територията на МИРГ Бургас-Камено. За целта ще бъде подобрена достъпността за посетители, информационната среда ще се допълни с нови табели и дигитални инструменти като увеличеният туристически поток ще създаде предпоставки за допълнителна заетост на местното население.

ДФ „Земеделие“ изплати 102 795,52 лв. на бенефициер по ПМДР 2014-2020 по мярка 1.1.1. „Добавяне на стойност в рибарството“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Варна, район Аспарухово - Белослав – Аксаково“. Помощта  се отпуска за закупен мобилен модул за първично пречистване на миди и съхранение на жива риба и специализирано транспортно средство - хладилен бус. С помощта на  модула ще бъдат пречиствани от пясък и други примеси мидите и скаридите след като се извадят от морето. Също така в него ще бъде съхранявана и жива риба. С хладилният бус ще се извършват доставки като се цели съкращаване на веригата на доставка към крайния потребител.

Община Пазарджик получава 30 122,36 лв. по Мярка 3.2. „Подкрепа за развитието на дребно мащабна инфраструктура“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Пазарджик”. Сумата е за изграден детски кът в с. Мало Конаре, с което се цели повишаването на атрактивността и привлекателността на средата на обитаване на местното население, както и за гостите и посетителите на селото.

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020
8845
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Обновена
Кога ще се платят парите за необлагодетелстваните райони (НР)
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини