Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2019 г.

При екстремална суша разчитайте на листните торове на „Лебозол“

Хусейн Ахриев, управител на „Лебозол България“:
При екстремална суша разчитайте на листните торове на „Лебозол“

По време на Деветия аграрен семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив експерти от българското представителство на германският лидер в производството на листни торове „Лебозол България“ представиха предимствата на продуктите, които от десетилетия се предлагат на родния пазар.

По думите на Хусейн Ахриев, управител на „Лебозол България“, като близки партньори на земеделците, екипът на фирмата е готов да се вслушва в „тревогите от полето“ и във всеки един момент - през призмата на своята дейност, да помага в борбата с климатичните промени. В това отношение германските препарати са изключително ефективни при всички екстремални ситуации, в които фермерите са поставени като суша, природни бедствия или наводнения.

„При високи температури, каквито се случиха и през лятото на тази година, когато растението не може само да се бори с промените, идва нашата роля, за да предложим точните елементите за възстановяване на нарушения хлорофил, посочва Ахриев. При силната слънчева радиация, която прониква в растението, кислородът намалява и се формират вредни съединения, наречени свободни радикали, срещу които успешно действат антиоксидантите, които пречат за разрушаването на молекулите.

Един от много важните микроелементи, които „Лебозол“ предоставя със своите продукти, е манганът, който очиства посевите от формираните свободни радикали. Така слънчевата радиация не прониква в растението, активира ензимите, необходими за неутрализацията на водородния прекис. Това позволява на растението да се развива добре в стресовите условия, така че да се достигнат оптимални добиви. Опитите от тази година сочат, че при полетата от пшеница, третирани с мангансъдържащите продукти на „Лебозол“ получавет 800 кг зърно от декар, при третиране с 60 грама манган на декар. Същото се отнася и за действието при царевицата и слънчогледа, посочи още управителят на фирмата.

Вторият по важност антиоксидант е цинкът, който помага за дишането на растенията. Той преборва вредните свободни радикали, натрупани от интензивна слънчева радиация. В резултат добивите при житните култури отново може да достигат 800 кг от дка – третирани с 25-35 грама от цинк съдържащите продукти. Същите резултати са при рапица и слънчоглед.

С листното торене вредните свободни радикали се изхвърлят от растенията, в резултат на което се увеличават съпротивителните сили на растенията срещу ултравиолетовите лъчи.

В това отношение продуктът Аминозол® е уникален, без аналог на пазара, съдържащ органични аминокиселини. Когато го използвате, двата основни микроелемента са отлична защита в горещите летни месеци. Опитите, които са правени в Германия, доказват, че, когато насищаме царевиците с цинк, успешно предпазвате посевите и от опасния вредител - царевичен стъблен пробивач. Доказано е, че тази напаст обича бедни на цинк растения, посочи Ахриев. И добави, че някои фермери подценяват елемента бор, който обаче е изключително важен за развитието на културите.

Опитите от полето показват, че ако третирате посевите със 100 мл цинк плюс 150 мл бор само веднъж, защитата не е толкова стабилна, но при повтаряне на тези дози цинк и бор още по веднъж, тогава няма усукване на листата при царевицата. Тя е абсолютно здрава, а добивите добри, защото и кочанът се налива плътно. „Там, където растенията са пръскани два пъти, посевите са по-високи с 30-40%, кочаните на царевицата са пълни със зърно и са много по-големи. Общо с 42% по-високи резултати се постигат и то при суша“, заключи управителят на „Лебозол“. И добави, че експертите в компанията майка развиват наука, доказала се в практиката, и това личи от резултатите на полето.

Есенно подхранване с Лебозол

Запасените с цинк и манган растения, много бързо съхраняват хлорофила и активните вещества и така имат възможност да изчакват по-добри времена и валежи.

Освен посочените дотук микроелементи, особено място според Ахриев трябва да се обърне и на силиция. В доза от 42,3% силиций на литър – това е химическата формула, по която този елемент се усвоява най-добре.

„Силицият е ефективен за подсилване на тъканите и регулиране на водния баланс, увеличава съдържанието на хранителни вещества, особено на захарите в растенията, подсилва кореновата система, укрепва имунитета срещу гъбични заболявания и насекоми. С тези препарати успешно се компенсира недостигът на фосфор, калий и азот. И понеже води до намаляване на разстоянието на междувъзлията, неговото използване е изключително важно срещу полягането на растенията.

При екстремална суша разчитайте на листните торове на „Лебозол“
12834
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Защо есенното подхранване с микроелементи е толкова важно за зимните житни култури?
Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително
Есенно листно подхранване с Лебозол®
Лебозол® дава отговор на въпроса дали подхранването на семената е наистина необходимо
Третиране на семената с хранителни елементи
Лебозол®-Червено - разлага растителните остатъци на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини