Начало » Важно за фермера » Пчеларство
04.12.2019 г.

Танева: Приоритет ще бъде въвеждането на щадящи околната среда препарати за растителна защита

Бъдещото позеленяване
Танева: Приоритет ще бъде въвеждането на щадящи околната среда препарати за растителна защита

sinor

Приоритет в работата на министерството през последните месеци е въвеждането на препарати за растителна защита, щадящи околната среда и пчелите, защото е въпрос на креативност и намиране на добро решение и в бъдеще това да бъде включено в обхвата на позеленяването, задължително за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след Деветия агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, коментирайки промените в наредбата за одобряване на препаратите за растителна защита, които са на етап съгласуване с бранша.

„С новия документ ще бъдат регулирани правилата за третиране на посевите, включително и въвеждане на нощни пръскания, така че да опазим пчелите по-ефективно“, обясни още Танева. Тя добави, че ще бъде изработена и електронна платформа за информиране на пчеларите при пръсканията, за да се спрат сегашните обвинения между фермери и пчелари кой, кога и дали е съобщил навреме за пръскането с препарати.

Проблемът с опазването на пчелите се обсъжда активно от държавите членки на Европейския съюз. Затова и България ще въведе съответните правила за допускане на нови препаратите за растителна защита на пазара, обясни министърът.

Европейските държави са разделени в три зони по употреба на активните вещества, които се допускат на пазара. Общо за Европейския съюз са разрешени 17 активни вещества, но за зоната, в която попада България, има само 7 разрешени вещества, от които ние сме допуснали 4, посочи Танева. И това е нормално, защото за големите производители сме малък пазар не представляваме интерес.

Това зонално разделение има следното значение – ако дадено активна вещества е допуснато до пазара в която и да е държава от съответната зона в ЕС, то друга държава от същата зона да може да използва по-облекчена процедура за признаване на тези вещества. И страната ни ще работи за въвеждането на подобно облекчение в признаването на щадящите природата препарати за растителна защита.

„ЕК има действащ регламент за това признаване. Идеята е то да става автоматично дори по инициатива на държавата-членка, защото сега става само по искане на браншова организация от съответната държава, а това е много тежка европейската регулация. Затова е важно да има подходящо облекчена в това отношение процедура, така че всички държави в ЕС да постигнем целите за позеленяване, които гоним. Не ние индивидуално, говоря за целия ЕС“, заключи министър Танева.

Танева: Приоритет ще бъде въвеждането на щадящи околната среда препарати за растителна защита
20825
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини