Начало » Важно за фермера » Пчеларство
04.12.2019 г.

Танева: Приоритет ще бъде въвеждането на щадящи околната среда препарати за растителна защита

Бъдещото позеленяване
Танева: Приоритет ще бъде въвеждането на щадящи околната среда препарати за растителна защита

sinor

Приоритет в работата на министерството през последните месеци е въвеждането на препарати за растителна защита, щадящи околната среда и пчелите, защото е въпрос на креативност и намиране на добро решение и в бъдеще това да бъде включено в обхвата на позеленяването, задължително за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след Деветия агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, коментирайки промените в наредбата за одобряване на препаратите за растителна защита, които са на етап съгласуване с бранша.

„С новия документ ще бъдат регулирани правилата за третиране на посевите, включително и въвеждане на нощни пръскания, така че да опазим пчелите по-ефективно“, обясни още Танева. Тя добави, че ще бъде изработена и електронна платформа за информиране на пчеларите при пръсканията, за да се спрат сегашните обвинения между фермери и пчелари кой, кога и дали е съобщил навреме за пръскането с препарати.

Проблемът с опазването на пчелите се обсъжда активно от държавите членки на Европейския съюз. Затова и България ще въведе съответните правила за допускане на нови препаратите за растителна защита на пазара, обясни министърът.

Европейските държави са разделени в три зони по употреба на активните вещества, които се допускат на пазара. Общо за Европейския съюз са разрешени 17 активни вещества, но за зоната, в която попада България, има само 7 разрешени вещества, от които ние сме допуснали 4, посочи Танева. И това е нормално, защото за големите производители сме малък пазар не представляваме интерес.

Това зонално разделение има следното значение – ако дадено активна вещества е допуснато до пазара в която и да е държава от съответната зона в ЕС, то друга държава от същата зона да може да използва по-облекчена процедура за признаване на тези вещества. И страната ни ще работи за въвеждането на подобно облекчение в признаването на щадящите природата препарати за растителна защита.

„ЕК има действащ регламент за това признаване. Идеята е то да става автоматично дори по инициатива на държавата-членка, защото сега става само по искане на браншова организация от съответната държава, а това е много тежка европейската регулация. Затова е важно да има подходящо облекчена в това отношение процедура, така че всички държави в ЕС да постигнем целите за позеленяване, които гоним. Не ние индивидуално, говоря за целия ЕС“, заключи министър Танева.

Танева: Приоритет ще бъде въвеждането на щадящи околната среда препарати за растителна защита
20814
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини