Начало » Новини » Интервю
30.10.2019 г.

Как лозарството в Мезек създава от лекаря Георги съвършен винар

Натуралното вино от избата печели ценители и зад граница
Как лозарството в Мезек създава от лекаря Георги съвършен винар

sinor

От 17 години Винарската изба „Мезек“ става второ място за професионална изява на лекаря Георги Дзивков, който първоначално заедно със своя чичо Сашо Карапеев, а после и сам, развива една от първите след демокрацията малки винарни в този утвърден лозарски край от Южна България. Изкуството да прави вино очевидно надделява над медицината, защото за тези 17 години младият лекар се усъвършенства и днес неговите вина имат десетки хиляди почитатели – най-вече заради нежния си вкус, уханните аромати и липсата на консерванти.

И макар че не разполага с големи собствени насаждения – наследственото лозе е само 20 декара, винарят е създал дългогодишно партньорство с редица производители от Мезек и близките села - Сива река, Чернодъб и Орешец, с които има постоянни договори. В резултат - осигурява селектирана суровина от трите червени сорта мерло, каберне совиньон и мавруд. И от тях всяка година прави четири вида натурално вино, последното от което е копаж от трите сорта под марката „Траки“. То се приема изключително добре от потребителите, макар че е нехарактерно копажите да съдържат повече от два сорта, посочва винарят.

„Тази година - като всички предишни от 2015 г. насам, беше изключително добра за лозаро-винарския бранш“, посочва още Георги. Само ден преди да го срещнем, той е сложил в съдовете и последното обрано грозде. Традиционно в района на Мезек заради многото слънчеви часове гроздето узрява дори повече, отколкото е необходимо, като понякога захарните проценти стигат до 30. „Вчера смачках каберне совиньон със захарност от 29,2, а мерлото пък имаше 29,5%", обяснява винарят.

Ако в първите години той се е учил да прави вино основно от майстори-технолози, постепенно с опита се усъвършенства и днес виното му наистина печели ценителите с натуралните аромати и липсата на консерванти, каквато е масовата практика в съвременното производство. „Когато се бутилира, преди да го продаваме в магазините, не слагахме дори сулфити. Съдовете са такива, че пазим виното да не се окислява – неслучайно и буретата са пълни догоре“, посочва още Георги. По време на ферментацията спазват и други технологични тънкости, така че процесът завършва нормално до получаване на младото вино.

Съдовете са произведени по поръчка на самата изба и са от неръждаема стомана. Самият Георги прилага елементи от различни технологии, така че да открие онзи тип на ферментация за получаване на по-качественото вино. „След като утвърдихме технологията си, вече я спазваме точно, така че хората да бъдат сигурни, че всяка година ще получат нужното качество“, заключава още собственикът на винарната. Собственикът държи и на търговската марка, която не е на латиница, а на български език - с оригинално обръщане на двете букви З и Е в "Мезек".

Ако в първите години от създаването си Винарската изба „Мезек“ произвежда едва около 3 тона вино, днес при увеличения капацитет се преработват около 17 тона грозде, от които готовото вино е 15 тона. Ценовият клас на продукцията им е в средния сегмент. Отлежалите марки се предлагат по 15 лв., а младите вина струват между 10 и 12 лева. Продукцията се продава основно в специализирани магазини за вино в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и др.

Много често с туристическите маршрути през Мезек чужденците харесват това, което са купили от избата, затова и после често си правят поръчки по интернет. Местните къщи за гости също са ценители на малката изба, така че разчитат на редовни доставки от Мезек. И понеже философията на винаря-медик Георги е да произвежда по натурална рецепта, затова и целта му е да лекува с качество и хубаво настроение.

Екатерина Стоилова

Как лозарството в Мезек създава от лекаря Георги съвършен винар
42324
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини