Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.12.2018 г.

Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово

Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово

Символ на Рождество беше коледничето, но все по-често започна да навлиза в домовете ни друго възхитително цвете, което разгръща своето очарование по това време и е наречено „коледна звезда“. Еуфорбията (Euphorbia pulcherrima) принадлежи към семейство Млечкови и в превод означава „прекрасна млечка“. Произхожда от тропическите райони на Мексико и Гватемала. В естествена среда е вечнозелен храст, който достига височина 3-4 метра.

Описание
Декоративните стайни хибридни растения са високи около 30-40 сантиметра. 
Листата са тъмнозелени, лъскави, с ясно очертани жилки. Към върховете на стъблата листата започват да се променят, обагрят се в различни нюанси на червено и образуват прицветник, който прилича на звезда. Възхитителните  коледни звезди могат да бъдат бели, жълти, розови, кремави или пъстри. Същинските цветове са дребни, невзрачни, събрани в съцветия по върховете и цъфтят от декември до март.
Растението е отровно, а при нараняване отделя млечен сок, който предизвиква кожни раздразнения.

Осветеност и температура
Коледната звезда се нуждае от светло и топло място. Предпочита непряка слънчева светлина и оптимална температура 18-25 градуса, но леките отклонения не се отразяват пагубно. При по-ниски от 16 градуса температури и слаба осветеност листата започват да пожълтяват и окапват. 
Коледната звезда не харесва сухия въздух и затова листата трябва често да се пулверизират. В противен случай я нападат различни вредители – акари, белокрилки и др.
Поливането трябва да е умерено и да не се задържа вода, защото корените загниват бързо. Температурата на водата е желателно да бъде по-висока от стайната – 25-30 градуса.

Период на покой
Когато листата започнат да увяхват и окапват, растенията трябва да се приведат в състояние на покой. Този период на покой продължава от 1,5-2 месеца. Стъблата се прерязват на 10-на сантиметра над земята в саксията. За да се спре изтичането на млечен сок, срезовете се посипват с активен въглен на прах. Саксията се поставя на хладно (12-16 градуса) и поливането се ограничава до минимум (полива се при пълно изсъхване на пръстта).

Отглеждане на коледниче!
Когато спящите пъпки започнат да се събуждат, тогава растението се нуждае от по-специални грижи – пресаждане и редовно поливане. Пресажда се в не много по-голям обем с добър дренажен слой. Почвената смеска е листовка, компост, градинска пръст и пясък в съотношение 2:2:1:2. Компостът може да се замени с прегорял оборски тор, но смеската трябва да бъде много рохкава. Поливането започва с ограничени количества вода и постепенно се увеличава.

Как да накараме еуфорбията да цъфти за Рождество
За да имаме цъфнала звезда за Рождество е необходимо да създадем благоприятни условия. Известно е, че коледната звезда е цвете на късия ден. Препоръчва се изкуствено да се удължат нощите в началото на есенния период до 14-15 часа. Това се постига, като се покриват растенията с тъмна опаковка, така че продължителносттана нощтта да стана около 15 часа. През деня се нуждае от добро осветление и свеж въздух. Ако игнорираме тези манипулации, цветето ще разцъфти към средата, а може и към края на зимния период.

Размножаване
В естествена среда размножаването става чрез семена, но в домашни условия това се постига, като се използват резници. Те трябва да имат по 4-5 междувъзлия. Листата се премахват, а срезовете, след като леко позасъхнат, се обработват с активен въглен. Оптимални температури за вкореняване са 24-26 градуса. Използва се смес от равни количества пясък и торф. Препоръчва се използването на стимулатор за корени.

Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово
40516
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини