Колкото и вещи да сме в отглеждането на разсада, винаги можем да научим или изпробваме още нещо, за да подобрим процеса и в крайна сметка да получим по-богата реколта. Ето няколко народни хитрости.
1. Полезно е преди засаждането семената да бъдат накиснати за 20 минути в разтвор на водороден пероксид, след което да се измият добре с чиста вода и да бъдат подсушени. По този начин те не само ще покълнат по-бързо, но и ще ги обеззаразим.
2. Ако графикът за пресаждане на разсада на постоянно място предвижда по-продължителен растеж, пикирането не трябва да се прави веднага в големи съдове. Първоначално се пикира в саксийки с обем до 100 милилитра и чак след като растежът се забави, растенията се пресаждат в по-големи съдове.
3. Немалко градинари се грижат за разсада като за свое дете и моментите на нежност не са нещо необичайно, да не говорим за любовта на домакините към цветята. В случая обаче от подобно отношение може да се извлече и напълно практическа полза – ако галим върховете на растенията по минута-две всеки ден, разсадът няма да се издължава прекомерно. Смята се, че при допира се отделя етилен, който сдържа растежа.
4. При второто пикиране на високо растящите сортове домати растенията се прехвърлят в съдове с вместимост 1 литър, за да можем да ги пресадим на постоянното им място, когато са на около 50 дни. Това дава възможност на разсада да израсне силен. За да пестим място обаче може във всеки съд да пресаждаме по 2 корена.
5. Ако поставим подложки под съдовете, в които отглеждаме разсада, и го поливаме през тях, не само ще улесним процеса, но и корените ще се формират в долната част на саксиите, което е от полза за растенията при пресаждането им на постоянно място.
6. Добре е, докато има възможност, разсадът да се полива само с вода от стопен сняг. И да не забравяме, че за по-топлолюбивите култури като краставици и патладжани тя не трябва да е студена. А за още по-благотворен ефект върху растенията може да се приготви слаб разтвор на калиеви и фосфорни торове – по 10-20 грама на 10 литра вода. Това е особено важно, ако сме купили почвените смеси за разсада, тъй като запасът от хранителни вещества в тях е незначителен.
7. Най-добрият начин за закаляване на разсада е със студ, тъй като тогава той става много здрав. За доматите температурата през нощта трябва да се понижи до 6 градуса по Целзий, за чушките – до 10 градуса, а за краставиците – до 12 градуса. Този тип закаляване продължава 3-4 дни, след което нощните температури се повишават до обичайните – вече няма начин разсадът да е останал мамино детенце.
8. В стаята разсадът е защитен от ултравиолетовото лъчение, затова преди засаждането му на открито в продължение на седмица-две ще се наложи да свиква със слънцето, като за целта се изнася навън. Продължителността на престоя се увеличава постепенно от 15 минути през първия ден до целия последен.
9. Ако при пресаждането на зелето на открито до всяко растение втъкнем стрък коприва, разсадът ще се прихване по-добре.