Начало » Новини » Страната
21.11.2017 г.

Холандци ще представят предимствата на кръговата икономика за земеделието

sinor

На 24 ноември в Софийския университет ще бъдат представени успешни модели на кръговата икономика в областта на земеделието и хранителната индустрия. Публичните лекции са под наслов „Отвори очи за кръговата икономика“ и ще започнат от 9 часа в Аулата на Биологическия факултет към университета.

Сред лекторите са д-р Клаудия-Силвиана Муресан от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите и д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген – Холандия.

Основните теми са преходът на земеделието в ЕС към кръгова икономика, основи и теория на кръговата икономика, действащи бизнес модели и конкретни примери. Събитието е част от серия лекция в България и Румъния,  като първите дискусии започнаха днес в Клуж-Напока. Лекциите в София са организирани от Посолството на Нидерландия в България със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За разлика от линейното развитие, кръговата икономика се стреми към ниско въздействие върху околната среда чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси, като превръща стоките след тяхната употреба в ресурси за други чрез повторна употреба, вторично производство и рециклиране. Кръговата икономика е един от приоритетите на ЕС, след като в края на 2015 Еврокомисията одобри амбициозен пакет от мерки, за да стимулира прехода на Европа към кръгова икономика, което ще повиши конкурентоспособността в световен мащаб, ще стимулира устойчивия икономически растеж и ще създаде нови работни места.

Холандия обяви амбицията си към 2050 година да е в кръговата икономика, като храните и потребителските стоки се предвижда да направят първи прехода от линейна към кръгова икономика. Хартия от хранителни остатъци, отглеждане на гъби върху утайка от кафе, биоразградими капсули за кафе, специфична  трева в неплодородни райони за био-пластмаса, напълно разградими подови покрития от биомаса… Това са само част от действащи примери в Холандия. Очаква се още множество примери, включително и от България да бъдат представени по време на дискусиите на ОТВОРИ ОЧИ ЗА КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА.

Холандци ще представят предимствата на кръговата икономика за земеделието
8020
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Опит
Иновациите в кръговата икономика – да задвижиш градските автобуси в Холандия с киселина от коприва
Предстоящо
На 24 ноември Холандия представя успешни модели на кръговата икономика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини