Сернистата киселина е една от формите на серния двуокис, която се употребява като силен антисептик във винарството от незапомнени времена. Употребата й допринася за по-добри вкусови качества, по-изразен и приятен аромат, по-голяма устойчивост на заболяване. Сернистата киселина е водна форма на серния двуокис, най-често е 6-процентова, което означава, че в 1 л се съдържат 60 г серен двуокис. Безцветна е и притежава остър, леко задушлив аромат. Съхранява се задължително в стъклени съдове. Оставена на открито сернистата киселина бързо се разлага на вода и серен двуокис. Във винопроизводството се употребява при различни случаи и в различни количества.
Карантинният срок на сернистата киселина е до 10 дни. Тя е безвредна, когато за младото вино се вложи по 1 грам за всеки литър. Ако сте извършили първото претакане на виното, добавете задължително още по 1 г серниста 6 %-ова киселина. Разтворете количеството в малко вода или вино и вложете сместа в бурето при енергично разбъркване. Още веднъж направете това, след като преточите или освободите от утайката. Преди да направите претакането обаче напълнете половин чаша вино и я оставете при стайна температура за около 24 часа. Ако се промени цвета на напитката, значи тя е предразположена към кафяво пресичане. Тогава увеличете дозата на сернистата киселина на 2 г.