Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Сернистата киселина подобрява виното

Карантинният й срок е до 10 дни
Синор.БГ / 17.11.2017 г.

Сернистата киселина е една от формите на серния двуокис, която се употребява като силен антисептик във винарството от незапомнени времена. Употребата й допринася за по-добри вкусови качества, по-изразен и приятен аромат, по-голяма устойчивост на заболяване. Сернистата киселина е водна форма на серния двуокис, най-често е 6-процентова, което означава, че в 1 л се съдържат 60 г серен двуокис. Безцветна е и притежава остър, леко задушлив аромат. Съхранява се задължително в стъклени съдове. Оставена на открито сернистата киселина бързо се разлага на вода и серен двуокис. Във винопроизводството се употребява при различни случаи и в различни количества.

Карантинният срок на сернистата киселина е до 10 дни. Тя е безвредна, когато за младото вино се вложи по 1 грам за всеки литър. Ако сте извършили първото претакане на виното, добавете задължително още по 1 г серниста 6 %-ова киселина. Разтворете количеството в малко вода или вино и вложете сместа в бурето при енергично разбъркване. Още веднъж направете това, след като преточите или освободите от утайката. Преди да направите претакането обаче напълнете половин чаша вино и я оставете при стайна температура за около 24 часа. Ако се промени цвета на напитката, значи тя е предразположена към кафяво пресичане. Тогава увеличете дозата на сернистата киселина на 2 г.

Сернистата киселина подобрява виното
163627
 

Последни материали
Виж
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Земеделците ще заложат на бутикови култури
Людмил Работов: Ще намалим площите с рапица, ако въобще имаме шанс да я засеем
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини