Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.11.2017 г.

Сернистата киселина подобрява виното

Карантинният й срок е до 10 дни

Сернистата киселина е една от формите на серния двуокис, която се употребява като силен антисептик във винарството от незапомнени времена. Употребата й допринася за по-добри вкусови качества, по-изразен и приятен аромат, по-голяма устойчивост на заболяване. Сернистата киселина е водна форма на серния двуокис, най-често е 6-процентова, което означава, че в 1 л се съдържат 60 г серен двуокис. Безцветна е и притежава остър, леко задушлив аромат. Съхранява се задължително в стъклени съдове. Оставена на открито сернистата киселина бързо се разлага на вода и серен двуокис. Във винопроизводството се употребява при различни случаи и в различни количества.

Карантинният срок на сернистата киселина е до 10 дни. Тя е безвредна, когато за младото вино се вложи по 1 грам за всеки литър. Ако сте извършили първото претакане на виното, добавете задължително още по 1 г серниста 6 %-ова киселина. Разтворете количеството в малко вода или вино и вложете сместа в бурето при енергично разбъркване. Още веднъж направете това, след като преточите или освободите от утайката. Преди да направите претакането обаче напълнете половин чаша вино и я оставете при стайна температура за около 24 часа. Ако се промени цвета на напитката, значи тя е предразположена към кафяво пресичане. Тогава увеличете дозата на сернистата киселина на 2 г.

Сернистата киселина подобрява виното
145594
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини