Начало » Хоби земеделие » Цветарство
30.10.2017 г.

Дипладенията се нуждае от резитба през февруари

Дипладенията (Dipladenia) е позната и под името мандевила (Mandevilla). От изввестните около 30 вида се отглеждат само няколко. В родината си Бразилия дипладенията е лиана и стеблата й достигат няколко метра дължина. Когато се отглежда в саксии обаче, тя се оформя като ниско храстче с оригинална конструкция. Листата са много атрактивни, овалноудължени, от 5 до 20 см дълги. При различните видове те са кожести, с бляскава тъмнозелена повърхност. Цветовете са много красиви, широко отворени фунии до 8 см в диаметър. Цъфти последователно от пролетта до късна есен. D. sanderi е с розови цветове, с жълто в основата им.
При D. splendens цветовете са изцяло розови, а листата са по-едри. По-малко позната е D. boliviensis, цветовете на която са бели, с розово-жълтеникава основа.

Не понася прякото слънце
Като типична лиана дипладенията обича светлината, но се чувства по-добре на полусянка и не понася преките слънчеви лъчи. Тя е топлолюбиво растение, особено през лятото, по време на цъфтежа. През зимата е в период на относителен покой, а топлината в помещенията трябва да е над 12 С. Особено обича наличието на влага във въздуха и почвената влажност да е умерена.
Когато растенията ще се отглеждат като лиани, трябва да се построи здрава и красива конструкция, по която те да се прикрепват и да им се придава желаната форма.
Дипладенията е отровно растение. Когато се провеждат резитби или се вкоренява, ръцете не трябва да се допират до отделящият се сок. Задължително е да се ползват ръкавици и след работа ръцете да се измиват със сапун. При поглъщане сокът е отровен.

Лека и богата почва
За да цъфтят растенията редовно, още през февруари трябва да се проведе оформящата резитба. От отрязаните клонки се правят резници. Вкореняването протича по-бързо и успешно, когато почвата се затопля до 25С. При размножаване в големи количества може да е използват и семена.
Почвената смес трябва да е богата на лесно усвоими хранителни вещества, лека и отцедлива. Съставя се от листовка, чимовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1:1. Саксията трябва да е добре дренирана. Особено внимание се отделя на поливането. През лятото то трябва да е редовно, но с малки количества. Почвата трябва да е винаги влажна, но без излишна вода в подложката. По време на относителния покой се полива оскъдно.

Дипладенията се нуждае от резитба през февруари
10280
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини