Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2017 г.

Създаваме висящи лехи

Как да оживите скучната фасада на дома си? Решението може да се намира във въздуха и да се нарича Hanging Baskets, което в превод от английски означава висящи кошници. Това е особена форма на цветни висящи съдове, която в последно време придобива все по-голяма популярност сред цветарите-любители. За неопитните градинари висящата кошница може да изглежда като обикновен съд за цветя. За разлика от класическите вази за цветя с падащи каскадни цветя, висящата кошница е предназначена за засаждането на растения не само отгоре, но и отстрани и отдолу. Това са големи, водопроницаеми, мрежести кошници от метални или покрити с пластмаса телове, а също така и кошници, които са сплетени от лози. При правилен подбор на растенията и хармоничното им съчетаване се получава своеобразна и достатъчно ефектна цветна топка.

Модата на висящите кошници, които са покрити с пъстри летни цветя, е дошла от добрата стара Англия и много бързо е добила популярност сред цветарите. Сега в много градове цветните топки украсяват балконите, терасите, а също така и уличните фенери и входните зони на къщите. Така например, в продължение на 70 години всяко лято столицата на канадската провинция на Британска Колумбия Виктория се украсява от такива висящи кошници. По традиция във всяка една от тях се засаждат по 25 екземпляра от девет различни вида растения. На всички фенери висят такива кошници, които когато са покрити с цвят, могат да достигнат тегло от 20 кг! Съвременният набор от растения за такива кошници почти не се е изменил от 1960 г насам. Проведените опити с нови цъфтящи и листнодекоративни растения с цел създаването на по-добри и дълговечни композиции отнема много време и усилия. Затова, формирайки в плетени кошници цветни композиции, викторианците се придържат към традиционните, проверени във времето композиционни съчетания на растения.
Какво е нужно за създаването на цветна кошница? На първо място, трябва ви кошница с големи отвори на мрежата. Те ще служат за засаждането на растенията отстрани. На второ място, нужна ви е постелка за дъното на кошницата, за да не се изсипва пръстта от нея. След това ще е нужна и качествена почвена смес, която отлично задържа влагата, а също така и растения, и закачалка, която да издържа голямо натоварване. Трябва да се има предвид, че кошницата с добре овлажнена почва има достатъчно голямо тегло, затова закрепването на съда трябва да бъде надеждно.

За устойчивост кошницата трябва да се постави над някакъв съд, например, над кофа. За да не се изсипе почвата през отворите на мрежата, трябва да използвате постелка. За тази цел обикновено се използва чувал, а още по-добре е да сложите мъх сфагнум. Кошницата с мъха изглежда много красиво и ефектно. В този случай дъното на кошницата с плътен слой мъх се застила с полиетиленово фолио, за да може водата при поливане да не изтича през мъха.
В много градински центрове към мрежестите кошници се продават и готови постелки за дъното от пресовани кокосови влакна, отпадъци от преработката на дървесина и хартия. В дъното на такива специални постелки вече е интегрирано полиетиленово фолио. Какъвто и материал да изберете за изолация, той трябва добре да задържа почвата, да е въздухопроницаем, за да могат корените на растенията да могат да дишат, и в кошницата да не се образува излишна влага. Освен това, изолацията на дъното трябва да бъде подходяща в нея да се направят, ако се наложи, отвори за засаждане на растения от всички страни.

Засаждането на растенията в кошницата става отдолу нагоре. Ще ви покажем два варианта за създаването на висящи лехи на сфагнова основа и на основата на готова изолация от кокосови влакна.
За създаването на окачени кошници на сфагнова основа първо дъното на кошницата се застила с плътен слой мъх, настила се полиетиленово фолио и се насипва добре овлажнена почвена смес за балконски растения с добавка в нея на керамзит или специални водозадържащи гранули, а също така и бавно действащи торове.
След това се засаждат растенията. Това може да бъдат малки едногодишни растения или висящи видове, като петунията, калибрахоата, здравецът. Те се поставят в хоризонтално положение така, че горната им част да се намира нагоре, а корените, мушнати през отвора на кошницата, да се намират в почвената смес. След това корените на растенията се обвиват внимателно с плътен слой мъх. В кошницата се насипва още почвена смес и по такъв начин се засаждат растенията от втория ред, като се разпределят равномерно по целия периметър.
След това отново се насипва почвена смес, слага се плътен слой мъх до самия край на кошницата и се засаждат изправените растения отгоре на съда. Това могат да бъдат салвия, дървовиден хелиотроп, лобелия или циганчета. Можете да използвате и фуксия. Свободните пространства се запълват мъх.
При засаждането на растения в кошници със специални кокосови подложки дъното се запълва със субстрат до нивото, на което се планира да се засади първият слой растения. След това с остър нож или ножица се правят кръстообразни отвори в подложката, през които внимателно се промушват корените на растенията.
За най-долният слой можете да използвате бръшлян, който развива дълги падащи надолу филизи. Корените на бръшляна внимателно се разпределят и се добавя почвена смес. Следващият слой растения се засажда по аналогичен начин, като предварително направите отвори в кокосовата изолация за странично засаждане. Можете да използвате растения с плътен, храстовиден хабитус. Сложете в кошницата синя поветица и диасция.
За най-горен слой можете да изберете такива изправени растения, като лавандулата и тъмновиолетовата вербена. Празните пространства между растенията се запълват с останалата почвена смес.
Готовата кошница трябва да се полее добре. При първото поливане кошницата не е задължително да се закачва, тъй като почвата трябва да се уплътни. Ако е нужно, можете да добавите малко субстрат. Само след достатъчно поливане готовата цветна кошница се закачва на подготвения пилон в градината, на балкона, на терасата или на клоните на дърветата. Слънцето, водата и вашата любов след две-три седмици ще превърнат кошницата в пищно цъфтяща топка.

За разлика от обикновените висящи съдове за цветя, в които се засаждат основно ампелни растения, за мрежестите кошници са подходящи най-разнообразни видове растения. Ако приложите малко фантазия и умение, можете да си направите индивидуална и много красива композиция. Особено ефектни са цветните мрежести кошници, ако при съставянето на композицията използвате растения не само с различна окраска, но и с различна форма на ръст и размери. Хармонично изглеждат и композиции от растения с дълги висящи филизи, покрити с листа с интересна форма и окраска.

Грижи за цъфтящите топки
1. Използвайте почва за цъфтящи растения с високо качество. Отлично подхожда предварително наторена почва за взискателни балконски и саксийни растения.
2. За да предотвратите недостатъка на вода и хранителни вещества, добавете в почвата бавнодействащи торове за цъфтящи растения, които задържат водата.
3. За растенията, които се отглеждат във висящи кошници, много важно е редовното поливане. Поливайте редовно сутрин и вечер, а в горещите дни и по-често. Не позволявайте на компоста да пресъхва! Най-добре е да поливате на малки дози, но често.
4. 4-6 седмици след засаждането започнете подхранването на растенията, като внасяте веднъж на седмица комплексни течни торове.
5. Редовно почиствайте прецъфтелите цветове, това ще удължи цъфтежа.
6. С времето по-силните растения отнемат мястото на по-слабите. Направете резитба на силните растения, като съкратите дългите им филизи. Това се способства по-обилния цъфтеж и активния растеж.
7. Подберете за висящите кошници светло и защитено от вятъра място. Идеални условия за развитието и цъфтежа на растенията създава полусянката.
И нека не ви плашат песимистичните прогнози на някои градинари, че цъфтящите кошници не живеят дълго. Ако проявите малко грижа и подходите творчески към процеса, то цъфтящите висящи топки ще повдигат настроението ви през цялото лято.

Създаваме висящи лехи
11974
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини