Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Рози в градината

Ако се стремите да направите своята градина оригинална и красива, обитайте да засадите рози заедно с други растения. Много смятат, че сами по себе си тези растения са прекрасни и от всеки друг съсед те ще загубят от чара си. Но както показва практиката при правилен подбор на растенията-компаньони те могат да подчертаят още по-силно очарованието на царицата на цветята.

Розите, особено продължително цъфтящите, са много силен акцент във всяка цветна леха, затова трябва много внимателно да избирате техните съседи. Трябва да имате предвид да отделите много по-голямо място за тези ваши любимци, за да могат те да растат красиви и в същото време да имате достъп до тях да полагане на нужните им грижи.
Не трябва да забравяте, че розите в смесената леха се нуждаят също от толкова внимание, какато при засаждането им в отделна леха, а колко подходяща ще се окаже пъстрата градинка, то това зависи единствено от избора ви на техни партньори.
Помнете, че няма установени правила, към които да се придържате, изразявайки идеите си. Едно от най-големите удоволствия се явява обмислянето на различните съчетания на растенията. Ако избраната от вас комбинация изведнъж се окаже неподходяща, то можете винаги да я замените с друга. Много съчетания в смесената леха възникват често случайно.
Тук много важен въпрос е изборът на розата, принадлежността й към тази или онази група и сорт. Растението трябва да бъде устойчиво на вредители и болести и да студоустойчиво. При разполагането на розите в лехата трябва да отчитате и височината, и ширината на растението, особено ако се отнася за почвопокривни видове.

Най-добър партньор за розите се явяват тревистите многогодишни растения, които създават съответния фон, помагат ви да скриете голите клонки в основата на храста или дори служат като опора за прекалено разклонените храсти на някои сортове.
Болшинството многогодишни растение през по-голяма част от годината имат повече листа, отколкото цветове. Това трябва да се има предвид. Особено подходящи за партньори на розите са растенията със сиво-зелени или сребристи листа, такива като ранилистът, гипсофилата, цинерарията, градинският чай, кочата билка, лихнисът. Много оригинален контраст ще се получи, ако редом до розата засадите хойхера с листа в бордо. Интересни ще бъдат и композициите, в които включите и растения с големи листни петури (хоста и бергения), а също така и с изящни перести листа (папрати). Листнодекоративните многогодишни растения е най-добре да се садят в групи, които ще помогнат за съхраняване на красотата на композицията дори и в моментите, когато няма много цветове.
До цъфтенето на розите красотата в лехата ще се осигурява от брадатия ирис, който след това ще допълва мястото с красивите си мечовидни листа. Като алтернатива на розите можете да използвате божурите. Те ще покажат цветовете си преди царицата на цветята, но след това също ще украсяват благодарение на листата си.
Розите се съчетават добре и с въздушните растения (гипсофила), които смекчават резките преходи и придават на смесената леха неповторимо очарование.
Забележително в компанията на розите ще изглеждат и лилиумите. Те винаги правят интересна двойка и по цветна гама и аромат, а за подсилване на внушението можете да използвате и ароматен тютюн.

Като вертикален акцент в смесената леха с розите можете да използвате такива растения, като лупината, ралицата, които се издигат над околните цветя и нежно подчертават небрежната красота и на храстовидните рози. Ценни в този случай са и декоративните лукове с точни геометрични форми на цвета. Те изглеждат много красиви особено с розовите сортове рози.
Не забравяйте, че голяма част от многогодишните растения цъфтят основно през пролетта и лятото. Затова през есента, когато активния цъфтеж не е много силен, трябва да осигурите в лехата си присъствието на хризантеми и богородички. Сред астрите със сини, бели, а също така и розови и червени цветове розите ще се чувстват прекрасно.

В последните години розите се радват и на компанията на декоративните треви, които показват своята декоративност основно през есенните дни. Те привнасят в композицията лекота и естественост. Постарайте се да изберете такива видове треви, които да не растат по-високо от розите.
От храстите за поддържане на пролетния цъфтеж заедно с розите можете да засадите спиреи, кисел трън, градински жасмин. За компания на катерливите рози можете да изберете орловите нокти, които имат разнообразна окраска на цветовете и имат изискан аромат.
Под храстите рози можете да настаните ниски треви, които имат повърхностна коренова системи и няма да пречат на развитието на царицата. Такива са ранилистът, алпийската роза, тлъстига.

[Илюстрация: Интернет]

Рози в градината
10378
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Периодът на приспособяване в родните планини отнема години
Ще отглеждат стадо алпийски козирози и в Родопите
Нормативни промени
Драстично се вдигат глобите за нарушен хумус или вкисляване на почвите
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
Българското розово масло e вписано в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост
ДФЗ
Преведени са 37,4 млн. лева за агроекология в Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини