Всички знаем колко приятно е през зимата да си отворим бурканче с ароматно сладко от малини. Само че за да приготвим сладкото, трябва да ги посадим, отгледаме и да приберем малиновата реколта.
Обикновено малините се садят през ранна пролет или късна есен, докато растенията са още в състояние на покой. Това обаче е идеалният вариант – на практика се налага малините да се пресаждат през цялото лято, дори и през август, когато филизите вече са се втвърдили. А най-интересното е, че именно те се прихващат добре на новото място, като ремонтантните сортове дори могат да дадат и малка реколта.
Добре е малините да се садят там, където вече е събрана реколтата от репички, кромид или бобови култури. Преди засаждането земята се обогатява с комплексни торове, например по 30-40 грама амониева селитра на квадратен метър и по кофа прегорял оборски тор. От полза е да се добави и малко пясък. След това участъкът се прекопава добре и се заравнява. Дупките се изкопават с диаметър 50 сантиметра и дълбочина 40 сантиметра по схема 50/100 сантиметра. Във всяка дупка отново се влагат торове – 5 килограма прегорял оборски тор, 30-40 грама калиев сулфат и 50-70 грама суперфосфат. Добавя се малко земя и се смесва с торовете, след което отгоре се засипва с 15-20-сантиметров слой чиста земя. Ако всички това бъде направено, пресадените малини няма да имат нужда от допълнително подхранване през следващите 2-3 години, а ще се налага само да бъдат поливани редовно.
Избира се малината с най-дебелото стъбло, като диаметърът на филизите не трябва да е под 1 сантиметър. Изкопаваме я с буца пръст, за да може да се прихване по-добре. В дупката се поставя на такава дълбочина, на която е расла и на досегашното си място, полива се с вода и по възможност се мулчира със слама. Редовното поливане – по няколко пъти седмично – продължава, но така, че водата да не се задържа в основата на растението.