Начало » Новини » Коментари
15.08.2017 г.

Престъпна схема с пренаемане на „белите петна“ изправи на нокти фермери и администрация

Скандалът с белите петна 1

sinor

В края на юли служители от земеделската служба в Бургас сигнализират министерството на земеделието за представени фалшиви договори за пренаемане на „бели петна“ от две русенски фирми, които нямат право на собственост върху тези терени. С фалшиви договори за собственост върху тези „бели петна“ фирмите преотдавали под наем терените, като сключвали наглед изгодни за арендаторите тригодишни договори. Веднага след като превеждали парите за наем за три години напред обаче, арендаторите остават излъгани, защото тези фирми изчезвали от правното пространство, а земеделците остават без земя и без рента, която вече са превели на мнимите собственици на тези "бели петна".

Информацията е подадена и от министерството на земеделието, и от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която от своя страна е препоръчала на своите членове да избягват сделки за наем с подобни фирми.

„Хората търсят земя и когато получат изгодни условия за наем, естествено е да приемат, но проблемът лъсва в общинската служба, защото тези договори са фалшиви и веднага се хващат от администрацията. Проблемът е, че арендаторът вече е дал парите за земя, която на практика се обработва от друг“, коментира за Синор.БГ Светослав Русалов, председател на асоциацията.

Схемата е прелюбопитна, защото са използвани данни за "белите петна" в цялата страна от „кухнята“ на фонд „Земеделие“, а всеки знае, че това ведомство е с почти военна структура и е трудно външни хора да получават точна информация за поземлените отношения в страната. Двете русенски фирми обаче разполагат, вероятно чрез корумпирани лица от общинските служби, с точна информация, за да изпълнят схемата си. Защото става въпрос за земя на наследници, непотърсили до момента своята собственост, които са неоткриваеми и затова е лесно да се фалшифицират документи от тяхно име, поясниха от НАЗ.

Измамниците излизат с мотива, че са открили собствениците и са сключили с тях договори, които на практика са чиста фалшификация. На други места в страната фалшификаторите са използвали и други схеми на преотдаване, при които по Закона за задълженията и договорите земята се преотдава като вещ.

Проблемът се изостри още повече днес, когато арендатори и собственици на земя от монтанския град Вълчедръм протестираха по повод масовото преарендоване на земите в тяхното землище, в резултат на което реалните арендатори остават два пъти излъгани. Първия път, защото трябва да платят два пъти за рентата - на реалните наследници и на новоизлюпения собственик и втория - защото произведената от тях продукция може да се продаде от новия "собственик" на бялото петно.

По случая сигнализират освен от асоциацията на зърнопроизводителите също и от министерството на земеделието, което е разпратило съобщения до службите си за незаконната схема. По всичко изглежда, че случаите ще стигнат до прокурор. Във Вълчедръм ще сезират омбудсмана на републиката Мая Манолова, тъй като договорите се сключват въз основа на тълкувателно решение на Върховния касационен съд, посочиха фермери за Нова телевизия.

НАЗ е публикувала указания за действия при сключване на договори за наем и аренда, които ще представим в отделен текст.

Престъпна схема с пренаемане на „белите петна“ изправи на нокти фермери и администрация
39754
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни
Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години
Важно за фермера
Казусът с белите петна доведе до три нови законопроекта, два от които са одобрени на първо четене в комисия
Депутатите задължиха Порожанов да подготви нов Кодекс на земята до следващия октомври
В парламента се обсъждат законовите промени, насочени срещу кражбите на „бели петна“
Агроминистерството е готово със законови промени срещу измамите с „белите петна“
Дали омбудсманът ще неутрализира бомбата с кражбата на „бели петна“, заложена от предишния парламент
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини