Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2017 г.

Пиперът е засят и чака топлина

Торете два пъти, сутрин

Пиперът е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури, които се отглеждат у нас. Оптималната температура за развитието му е 25-30С. Избират се дълбоки, пропускливи, влагоемни, топли хумусни почви и богати на лесно усвоими хранителни вещества. За условията на страната ни успешно се отглежда за средно ранно или късно полско производство.
За средно ранно производство сеитбата се извършва през март-април в полутопли парници. Семената се покриват с около 2 см слой торо-почвена смес, парникова почва или пресят оборски тор и леко се притъпква. За производството на разсад е необходимо особено внимание. До поникването му изисква 22-25С температура. След появата на първите 20-25% от пониците, леко се проветрява и се поддържа температура 16-18С. След окончателното поникване на всички растения отново се повишава на 20-22С. За получаване на здрав и закален разсад, се следи за осигуряване и на обилна светлина, влага, редовно проветряване и при нужда подхранване с минерални торове. При използване на богата парникова почва, торене не се налага. При обикновена почва, торовата норма е 10-15 г амониева селитра и 25-30 г суперфосфат в 10 л вода, приложена 2 пъти – при поява на І-ви или ІІ-ри лист и две седмици по-късно. Извършва се при облачно време или сутрин, след което се полива с хладка вода. Седмица преди разсаждането разсадът се закалява. Разсажда се на постоянно място, след като е минала опасността от късни пролетни слани – края на месец април до края на май.

Късното производство се залага през месеца
За късно производство, сеитбата е през месец април в студени лехи, които трябва да бъдат защитени от ветровете и добре огрявани от слънцето през целия ден. Почвата да е добре запасени с хранителни вещества. Разсажда се не по-късно от 15-20-ти юни.

Пиперът е засят и чака топлина
2689
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини