Пиперът е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури, които се отглеждат у нас. Оптималната температура за развитието му е 25-30С. Избират се дълбоки, пропускливи, влагоемни, топли хумусни почви и богати на лесно усвоими хранителни вещества. За условията на страната ни успешно се отглежда за средно ранно или късно полско производство.
За средно ранно производство сеитбата се извършва през март-април в полутопли парници. Семената се покриват с около 2 см слой торо-почвена смес, парникова почва или пресят оборски тор и леко се притъпква. За производството на разсад е необходимо особено внимание. До поникването му изисква 22-25С температура. След появата на първите 20-25% от пониците, леко се проветрява и се поддържа температура 16-18С. След окончателното поникване на всички растения отново се повишава на 20-22С. За получаване на здрав и закален разсад, се следи за осигуряване и на обилна светлина, влага, редовно проветряване и при нужда подхранване с минерални торове. При използване на богата парникова почва, торене не се налага. При обикновена почва, торовата норма е 10-15 г амониева селитра и 25-30 г суперфосфат в 10 л вода, приложена 2 пъти – при поява на І-ви или ІІ-ри лист и две седмици по-късно. Извършва се при облачно време или сутрин, след което се полива с хладка вода. Седмица преди разсаждането разсадът се закалява. Разсажда се на постоянно място, след като е минала опасността от късни пролетни слани – края на месец април до края на май.
Късното производство се залага през месеца
За късно производство, сеитбата е през месец април в студени лехи, които трябва да бъдат защитени от ветровете и добре огрявани от слънцето през целия ден. Почвата да е добре запасени с хранителни вещества. Разсажда се не по-късно от 15-20-ти юни.