Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.04.2017 г.

Как да изберем саксия

Цветята и съдовете, в които ги отглеждате, трябва да образуват едно единно цяло, саксията трябва да изглежда сякаш е част от растението. Съчетани по този начин цветята и съдовете могат да образуват едни невероятно красиви акценти във вашия двор или градина, а обратното ако не са хармонично свързани могат да изглеждат съвсем не на мястото си.

От огромно значение е не само размера на съда за вашите растения, но и неговата форма и материал, от който е изготвен.

В днешно време съществува огромно разнообразие от форми на съдовете - правилни, неправилни. В САЩ и Япония са изключително популярни в момента уникалните форми, които са дело на различни известни скулптори.

Творците продават своите творения за неприлични суми, но за тяхно щастие доста хора ги търсят и купуват. Цената на една авторска кашпа варира от 28 до 50 хиляди евро. В повечето случаи обаче тази кашпа не е подходяща за растителността.

Друга важна част е материала, от който са направени съответните съдове. Доста голямо разнообразие отново - като се започне от множеството видове метали, които съществуват, множеството дървен материал, керамика и стигаме до добрата стара пластмаса, която е най-ефтина и най-дълговечна.

Съществуват доста добри решения и от комбинация между тези материали. Най-често се ползва комбинацията между дърво и пласмаса и между метал и пласмаса, като пласмасата, в която се оглежда и растението, се поставя в металната или съответно дървената кашпа и по този начин се постига скриването на грозната пласмасова кашпа. Обикновено отгоре се насипват различни видове инертни материали - филц, пясък, изкуствени мъниста и много други.

Безспорно най-важно е да осигурите такъв съд, че вашето растение да се развива нормално. За тази цел трябва внимателно да проучите изискванията на цветята, защото за всеки вид са различни. Например растенията с дълбока коренова система(като повечето видове рози), предпочитат по- дълбоки съдове, други, които са с плитка не изискват толкова дълбоки саксии.

Трябва също да прецените и стабилността на съда, в озеленителната практика важи едно правило, че колкото е по-високо дадено растение, толкова по висок и тежък трябва да е неговия съд.

А за да получите едно единно хармонично цяло между саксията и растението, не бива да се съобразявате само със собствения си вкус, а и със заобикалящата ви сред. Добре е да се съобразите със архитектурата на вашата къща, формата и цялостния стил на градината.

Голямо значение играят и цветовете, както на цветята така и на съдовете и заобикалящата ги среда. При цветовите решения също е от изключително значение да ги подберете така, че да се получи едно хармонични цяло.

Комбинации например като виолетово, розово и червено доста трудно се съчетават, а яркиките цветове като синьо, червено, жълто и бяло се съчетават доста добре.

Цветовете на съдовете е за предпочитане да се избират в цветове близки до тези на пръста- бежаво, теракота или някакви неутрални цветове. Материалът, от който е направен съда също е от доста решаващо значение.

Как да изберем саксия
6230
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Президентът връчи мандата на новия премиер
Кирил Вътев запазва поста си и в служебния кабинет
Отиваме ли на избори ще стане ясно в 16 часа
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
Нови протести
В крайно отчание, фермери ще колят животни по пътищата в деня на изборите
Вчера се навършиха 76 години от убийството на големия политик и демократ
Обединени земеделци се поклониха пред Никола Петков
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини