Начало » Важно за фермера » Пчеларство
25.03.2017 г.

Близо четвърт от видовете диви пчели в САЩ са на изчезване

Опасност

sinor.bg

Почти един на всеки 4 вида диви пчели в САЩ, за които има събрани достатъчно данни, е застрашен, а рискът от изчезването му нараства, става ясно от нов доклад на американския Център за биоразнообразие, озаглавен „Опрашители в опасност: Преглед на системния статут на дивите пчели в Северна Америка и Хавайските острови” и цитиран от електронното издание Beyond Pesticides.

Докладът, който включва подробен преглед на 4 437 вида диви пчели от посочените региони, установява, че при близо половината от тях популацията намалява, а темпото на спад на броя им се ускорява. Документът разкрива, че над 700 вида диви пчели са подложени на опасност от множество сериозни заплахи, включително мащабна загуба на местообитания и разрастващата се употреба на пестициди. Основните резултати, отразени в документа, са:

1) От 1 437 вида диви пчели, за които са събрани достатъчно данни, при 749 вида популацията намалява.

2) Близо една четвърт от тези видове, а именно 347, е застрашен и изправен пред риск от изчезване.

3) При много от видовете диви пчели, за които не са събрани достатъчно данни, популацията изглежда също намалява или дори са застрашени от изчезване, което показва спешната необходимост от допълнителни изследвания.

4) Спадът в популацията е предизвикан в най-голяма степен от загубата на местообитания, климатичните промени и урбанизацията.

Местните природозащитници са категорични, че е наложително да бъдат предприети действия за намаляване на употребата за отровните за пчелите пестициди и за възстановяване на естествените им местообитания, разрушавани от интензивното използване на химикали в селското стопанство, урбанизацията и климатичните промени. „Доказателствата, че стотици видове диви пчели, от които зависим по отношение на стабилността на екосистемата, както и за опрашването на земеделските култури за милиарди, се топят с нарастваща скорост, са съкрушителни. Това е тиха, но потресаваща криза, развиваща се пред очите ни, която разкрива неприемливо високата цена на безгрижната ни привързаност към пестицидите и монокултурното земеделие”, заяви Келси Копек, изследовател на дивите опрашители и автор на изследването.

За да очертае настоящите тенденции и заплахите, възпрепятстващи увеличаването на броя на пчелите, при това колкото е възможно по-подробно, докладът разглежда настоящият статут на опазване на 316 вида, отразен във федерални, щатски и независими изследвания. Особено внимание е отделено на 5 застрашени вида диви пчели, чрез които е показана пълната гама от заплахи, водещи до намаляване на популацията и при останалите видове:

1) Жълтокилимната асоциална пчела, наречена така заради шарките по гърба и заради това, че принадлежи към видовете, които не формират семейства. Съдбата й е пряко свързана с цветните гостоприемници и изчезващите пролетни малки водни басейни в Калифорния. Видът е изключително застрашен от изчезване най-вече заради все по-сухия климат в щата.

2) Слънчогледовата листорезна пчела. В миналото тази впечатляващо голяма пчела е била срещана постоянно, обикаляйки слънчогледовите насаждения в американските Големи равнини, докато сега популацията й намалява рязко и се среща изключително рязко.

3) Пчелата по дивите сладки картофи. Познат с уникалния си триделен хобот и доскоро срещан в голяма част от източните щати, в момента този вид пчели е опасно застрашен.

4) Асоциалната пчела от крайбрежието на Мексиканския залив. Напълно зависима от срещащите се само в САЩ, вече изчезващи в равнините по крайбрежието на Мексиканския залив цветя Balduina angustifolia и от пясъчните дюни, в които изгражда гнездото си, този вид дива пчела вече се среща в постоянно намаляваща част от досегашния си ареал.

5) Дългоезична кукувича пчела, наречена така, защото напада гнездата на други видове, за да снесе там своите яйца. Някога срещана постоянно в централната и източната част на Северна Америка, сега тя се смята за най-застрашената от изчезване пчела в региона.

Резултатите от доклада се появяват в момент, когато все повече изследвания показват, че над 40% от насекомите-опрашители са силно застрашени в световен мащаб, включително много от видовете диви пчели, които са от решаващо значение за опрашването на земеделските култури и дивите растения в САЩ като цяло. В голяма част от тези изследвания намаляването на броя на пчелите се свърза с употребата на пестициди като например неоникотиноидите, които застрашават способността на пчелите да събират нектар, да се обучават и възпроизвеждат, а освен това потискат имунната система на насекомите, като ги правят по-възприемчиви към болести и по-уязвими за паразити. 

През последните години намаляването на броя на медоносните пчели е често коментирана тема. През зимата на 2015-2016 г. пчеларите в САЩ загубиха 44% от пчелните си семейства. Досега обаче данните за видовете диви пчели в Северна Америка и на Хавайските острови бяха малко, а те играят решаваща екологична роля чрез опрашването на дивите растения, но и на плодове на стойност над 3 млрд. долара ежегодно само в САЩ.

През тази година ръждивата ивичеста пчела стана първият вид, влязъл във списъка със застрашените видове на територията на САЩ. Този вид е бил широко разпространен в САЩ и части от Канада, но броят на пчелите намаля драматично през последните 20 години и сега се оценява на по-малко от 10% от някогашната популация. Администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп обаче преразгледа първоначалното решение, назначавайки нова проверка. От американския Съвет за защита на природните ресурси пък веднага заведоха дело заради отлагането на включването на вида в списъка.    

Близо четвърт от видовете диви пчели в САЩ са на изчезване
11529
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Изследване
Дивите пчели намаляват в основни земеделски райони в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини