Начало » Новини » Коментари
20.03.2017 г.

Велин Георгиев: Митничари правят по 100 декара оранжерии, нерегистрирани по ДДС

sinor.bg

Ако мислите, че между производителя на оранжерийна продукция от Петрич Велин Георгиев и председателя на Висшия касационен съд Лозан Панов няма прилика, дълбоко се заблуждавате. И двамата си приличат по огромното им желание правосъдната система в страната най-после да стане ефективна, защото не е нормално „повече от 20 години в затвора да не е вкаран нито един престъпник, а в същото време административните структури да издевателстват над законно работещия бизнес”, посочи пред Синор.БГ фермерът от Петрич.

Не мислете, че случайно отваряме болната тема за неефективното правосъдие, с което отдавна сме станали пословични в Брюксел и за което бяхме критикувани и през миналата година.

Поводът са две изказвания, свързани с корупционните схеми по митниците, които успешно виреят на родна почва и ясно показват защо сивият сектор в страната продължава да избуява.

Името на Велин Георгиев е добре познато в земеделските среди, защото от години той се занимава със земеделие и днес със своите 500 декара оранжерии е сред най-големите производители на зеленчуци в страната. В дискусия, организирана от Клуб Инвестор и насочена към бъдещето на земеделието след 2020 г., Георгиев остро разкритикува липсата на контрол, даваща възможност на сивия сектор да се разраства.

„Фермерите не искат да се обединяват, защото им е по-лесно да работят на тъмно и това ще продължи, докато системата не бъде разбита. Затова не виждам как ще говорим за бъдеща обща селскостопанска политика, когато престъпниците правят дъмпинг на пазара, а законните фермери бягат от страната и стават аргати в Италия, Испания и къде ли не”, коментира зеленчукопроизводителят.

В интервю за Синор.БГ Георгиев посочи, че докато чадърът над нелегалните схеми остава разпънат, а данъчните си затварят очите пред вкарването на продукция от Гърция и Турция на силно занижени цени, мошениците не само че няма да намаляват, а ще се роят.

За пример той даде интересните инвестиции, които от няколко години митничарите правят в нови оранжерии. „За да не привлекат вниманието на данъчните, те масово влагат парите си в оранжерии, които обаче не са регистрирани по ДДС и така държавата няма как да си вземе дължимите 20 процента. Да не говорим за хилядите други такси по проверка на продукцията, които също са разход, но не и за нелегално работещите, тъй като чиновниците не знаят за тяхното съществуване”, посочи Георгиев.

От сто декара оранжерии новоизлюпените земеделци спокойно вадят около един тон продукция на ден, достигайки приходи от 100 хиляди лева, които остават необлагаеми. Сиреч, в България не само че не можем да се справим с корумпираните митничари, но им отваряме широка врата да влязат в сивия сектор, където пък други корумпирани чиновници, само че от данъчните служби ги толерират. И така до края на света...

Сега ще се запитате защо в темата с митничарите намесихме и шефа на касационния съд Лозан Панов. Защото той е сред малцината от системата, който упорито настоява България да последва примера на Румъния в борбата с корупцията. По негова покана миналата седмица в България беше Лаура Кьовеши, ръководител на румънската Национална антикорупционна дирекция, която разказа как 90% от участниците в корупционни схеми в северната ни съседка вече са зад решетките.

Само че тяхната борба е започнала скоро след влизането на Румъния в ЕС и не е останала само на книга, затова днес резултатите са толкова изненадващи.

В интервю за БиТиВи Лозан Панов даде фрапиращ пример с румънски и български правоохранителни органи, които по коренно различен начин прилагат наказанията при явна корупционна схема, разкрита още през 2013 г. на контролно-пропускателния пункт при Дуранкулак.

П проверка на митническия пункт представител на румънската прокуратура под прикрие се представя за бизнесмен, прекарващ някаква стока.

Румънският митничар го пуска без проблеми, докато българският му прави проблем и за да мине, мнимият бизнесмен е принуден да му даде рушвет от 50 евро, а после и 20 евро, които митинчарят си изпросва. Случаят е документиран с камера и е представен на българските власти. Срещу българския митничар свидетелства и турски шофьор, който също бил рекетиран минути преди заснетия случай с „румънския бизнесмен”.

Ако това нарушение е направено от румънски митничар, той веднага ще бъде осъден на поне три месеца затвор, посочи Лозан Панов. Българският съд обаче се произнася по случая едва през 2015, като на първа инстанция митничарят дори е оневинен под предлог, че видите ли срещу него била извършена провокация.

На втора инстанция съдът все пак произнася осъдителна присъда, но тя е условна. Та затова не се чудете, че българските митничари не влизат в затвора за корупция. Важното е престъпните схеми да вървят, а натрупалите достатъчно от рушвети, да могат да ги „инвестират” в земеделие или друг бизнес, от който държавата да продължава да губи.

Екатерина Стоилова

Велин Георгиев: Митничари правят по 100 декара оранжерии, нерегистрирани по ДДС
24966
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Изнудвани били и вносители на стоки за масова употреба
Украински митничари искали подкупи от износители на зърно за ЕС
ПРоверката е извършена от митническа мобилна група
Иззеха 1 150 литра нелегален алкохол от частен имот в Свиленград
По обява в интернет
Пловдивски митничари иззеха цял тон ракия без бандерол
Сив сектор
Производители: Дим и мъгла с проверките по тържища и митници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини