Употребата на антибиотици в производството на животинска продукция е нараснало рязко в Италия и Испания само за една година – с около 20-25% през 2014 г. спрямо 2013 г., се посочва в съобщение на Европейската агенция за лекарствата, цитирано от електронното издание Meatinfo.
Последните данни на агенцията сочат, че през 2014 г. в Дания са били използвани едва 44,2 милиграма антибиотици на килограм живо тегло, докато в Италия и Испания те са съответно 359,9 милиграма и 418 милиграма на килограм живо тегло.
„Европейският съюз трябва да реши проблема с увеличаването на употребата на антибиотици, особено в държавите от Южна Европа. Фактът, че използването им изглежда е нараснало с най-малко една пета в Италия и Испания, ужасява. Това е крачка в погрешнна посока и затова ще поставя въпроса на следващото заседание на Съвета на ЕС, където ще можем да обсъдим и планираме какви мерки да предприемем срещу нарастващата употреба на антибиотици в страните от Южна Европа”, заяви датският министър на околната среда и храните Есбен Лунде Ларсен.