Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2016 г.

Новите сортове картофи, предложени от „Агрико България“, показват добра поносимост към високи температури и суша при добра технология на отглеждане и се търсят заради високите добиви

sinor.bg

Ако искате да се убедите в качествата на добрите сортове картофи, изпробвайте ги в тежки години като тази. Още през пролетта заради топлата зима стопаните се подлъгаха и засяха 20-25 дни преди нормалните агрометеорологични срокове. Това се оказа фатално за много производители, защото студовете от края на април и обилните дъждове през май и юни бяха сериозен стрес за посевите. Маните и другите паразитни болести също засегнаха картофите, а за капак – през юли и август почти цялата страна беше обхваната от суша, която се задържа около 60 дни. Според фермерите средните добиви през есента се очаква да бъдат между 20 и 50% по-ниски от обичайните.

И тук обаче има добри изключения, които се дължат на далновидността на някои картофопроизводители, ориентирали се навреме към подбор на подходящи сортове, своевремнно пръскане и интензивно поливане.

Богата гама от подходящи холандски сортове картофи предлага фирма „Агрико България“, която е добре позната сред земеделците в цяла България.

На една от презентациите си, организирана край ихтиманското село Живково, експертите от „Агрико България“ се срещнаха с производители от региона, с цел демонстриране качествата на новите сортове и тяхното популяризиране. „Имаме клиенти, които се връщат отново към нашите сортове, след като са пробвали предложения на други колеги и за нас това е индикация, че хората оценяват качеството“, посочва Михаил Бозаров, собственик на компанията.

Срещата се проведе на опитно поле, поддържано от дългогодишния картофопроизводител Веселин Димитров – фирма ДИМИТРОВИ 2002 ЕООД, който тази година бе заложил производствен опит с четири от новите сортове, предлагани от „Агрико България“ – „Каролус“ (Carolus), „Аризона“ (Arizona), „Маниту“ (Manitou) и „Амбишън“ (Ambition). От всеки сорт бяха засадени по около 3 дка, като приложената технология на отглеждане бе еднаква както за опита така и за всички производствени площи на фирмата – около 800 дка.

Въпреки тежката година проведените от г-н Димитров агротехнически мероприятия разкриха предимствата на сортовете и доведоха до отлични резултати. Средният добив от гнездо бе около и над 1 кг, което показа среден добив от 5-6 тона от дка.

Сортът „Маниту“ е на пазара от 3-4 години. Той с гладка червена кожа и жълто месо,  високодобивен, с едри, изравнени клубени, изключително добри вкусови качества и се харесва от много потребителите. Има високо съдържание на сухо вещество и е подходящ и за пържене.

„Аризона“ е нов, средно ранен сорт, със жълта кожа и месо. Много високо добивен, с едри изравнени клубени, изключително стабилен, устойчив на засушаване и високи температури. Има отлични кулинарни качества, много подходящ за печене и готвене. Отличава се с висок темп на нарастване, като много фермери го използват и за ранния пазар на пресни картофи.

Единственото притеснение за стопаните е, че при добро поливане и наторяване прави високи стъбла, поради което рано поляга, но това не се отразява на развитието и на добива му въобще, обясни Михаил Бозаров.

Амбишън“ е сред новите предложения в средно ранната група, като този сорт може да се сравни с познатият на всички „Агрия“ –  като едрина на клубените,  вкус, външен вид и форма този сорт не му отстъпва. Жълта кожа и месо, едри изравнени клубени, висок добив и отличен както за готвене така и за пържене. Много добра съхраняемост.  

„Каролус“ е най-новият сорт, който компанията „Агрико България“ предлага на пазара. Това е  среднокъсен сорт, клубените са с жълта кожа и червени очички и жълто месо, имат високо съдържание на сухо вещество и са отлични за пържене. Важна особеност на сорта е, че е много подходящ за биопроизводство поради изключителната си устойчивост на мана и други болести. Залага голям брой клубени и съветът към фермерите е - да му осигуряват достатъчно подхранване и напояване, за да получат едри клубени и висок добив.

Друг голям плюс на „Каролус“ е изключителната му устойчивост - при продължително съхранение дълго време не покълва.

Фермерите е добре отрано да заявяват своите предложения за покупка на новите сортове – още от ноември 2016 година, когато ще бъдат обявени цените и наличните количествата от тях.

Новите сортове картофи, предложени от „Агрико България“, показват добра поносимост към високи температури и суша при добра технология на отглеждане и се търсят заради високите добиви
45873
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини