Начало » Новини » Коментари
02.02.2016 г.

Нови дати за междинните култури – да са на полето до първи декември в годината на кандидатстване и да ги няма след 15 април на следващата година

Преди кампанията, която започва от първи март

Sinor.bg

С цел да се улесни кандидатстването по директните плащания, министерството на земеделието е готово с нови промени в наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, които след обсъждане ще бъдат приети. За фермерите е важно да се уточнят датите за най- ранно и най-късно заораване на междинните култури (така наречената „зелена покривка“), защото само така ще се постигне по-висока степен на яснота по изискванията за допустимост на площите, а също и улесняване на контрола от страна на фонд „Земеделие“ и изготвянето на графици за проверки по отделните изисквания, се посочва в мотивите за измененията на наредбата.

Според тези промени при проверките междинните култури трябва да са налични на полето поне до 1 декември в годината на кандидатстване.

След 15 април на следващата година от кандидатстването тези култури вече може да са разорани и да ги няма.

С предложените промени ще бъде конкретизиран и периодът, през който следва да бъдат издадени документите, с които се удостоверяват минимални добиви от заявените площи за заявената култура за една кампания по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство.

Предвижда се документите да бъдат издадени в периода от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година.

Промяната ще внесе по-голяма яснота за бенефициентите по схемите и ще улесни служителите на ДФЗ-РА при приема на тези документи.

Животновъди могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по съответната схема към момента на замяната, при условие че:

1. извършат замяната на овцете-майки или козите-майки в срок до 10 дни от края на събитието, което я е наложило;

2. заявят писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел "Прилагане на схемите и мерките за подпомагане" в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" извършената замяна.“.

В проектонаредбата се предвижда също изискване за притежание на зоотехнически сертификат за животните под селекционен контрол, който ще бъде контролиран при проверките на място, извършвани от Техническия инспекторат към ДФЗ-РА.

Изискването отразява писмена бележка от одитна мисия на ЕК. С новите изменения се уеднаквяват изискванията за замяна на животни по схемите за обвързано с производството подпомагане и схемите за преходна национална помощ за животни.

Предвидени са текстове, детайлизиращи проверки за изкуствено разделяне на стопанството по схемата за преразпределително плащане, намаленията по СЕПП и схемата за дребни земеделски стопани. По този начин се постига по-широк обхват на проверките от страна на РА и се избягват възможностите за изкуствено създаване на условия от страна на земеделските стопани с цел неправомерно получаване на субсидии по схемите за директни плащания.

Затова се създава нова алинея към член 43 към Закона за ползването на земеделските земи, свързана с проверките за изкуствено създаване на условия. Според нея ще има:

1. проверка на управлението и собствеността на ЮЛ-кандидат за подпомагане;

2. проверка за наличие на лица, пълномощници на повече от един кандидат през кампанията, в която лицата кандидатстват за подпомагане;

 3. проверка по отношение на физическите лица-кандидати за директни плащания като земеделски производител или като собственик в ЮЛ е собственик на повече от 50% от капитала на друго ЮЛ, без да е управител/пълномощник на съответното ЮЛ;

 4. географска проверка на площите на всички кандидати, които през предходната година на годината на кандидатстване са декларирали над 30 ха по СЕПП, а за кампанията, в която лицата кандидатстват са заявили под 30 ха или значително по-малко от площта, заявена през предходната година или не са подали заявление;

5. географска проверка на площите на всички кандидати, които през предходната година на годината на кандидатстване са получили над 150 000 евро, а за кампанията, в която лицата кандидатстват, директните им плащания не подлежат на намаление по чл.43а, ал.1 от ЗПЗП.

(2) ДФЗ-РА може да извършва проверки за изкуствено създаване на условия, извън посочените в ал. 1.“.

С проектонаредбата се прецизира и текстът по справката на сайта на ДФЗ за декларираните кадастрални имоти по директни плащания с цел внасяне на по-голяма яснота за ползвателите на справката. Променя се срокът, в който кандидатите за директни плащания могат да оттеглят заявлението си или част от него.

Уеднаквява се навсякъде терминът „автоматични проверки“.

Правят се промени в член 14, ал. 1, в резултат на които кандидатът за подпомагане може да оттегли подаденото заявление или част от него до момента на извършване на плащането по съответната схема, но не по-късно от 1 декември на годината на подаване на заявлението. Не подлежи на оттегляне част от парцел. Оттеглянето се извършва с писмено искане до съответната

ОД на ДФЗ от областта , в която е:

1. постоянният адрес на кандидата - физическо лице;

2. адресът на управление на кандидата - юридическо лице или едноличен търговец . “.

В чл. 17, ал. 2 се заличават думите „след прилагане на процедурата за съпоставяне на заявена и допустима площ във физическия блок, когато общата допустима за подпомагане площ на физическия блок е по-малка от общата площ на заявените блокове на земеделските стопанства, отказва изплащането на субсидии за застъпената площ на всички кандидати.“ и след думите „Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014“ се поставя точка.

Заличават се думите „Системата за регистрация на кандидатите, на заявленията за подпомагане и на заявките за плащане“ и абревиатурата „СРЗКП се заменя със „СРКЗПЗП“.

6. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

а) в ал.4 думите „30 юли“ се заменят с „31 август“.

Нови дати за междинните култури – да са на полето до първи декември в годината на кандидатстване и да ги няма след 15 април на следващата година
12530
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Корекции в екосхемите
Стратегическият план залага нови срокове за покривните и междинните култури
Междинните култури ще се проверяват от 1 септември до 1 ноември
ПРСР в преходния период
Над 50 документа ще ви трябват за междинни и окончателни плащания по подмярка 4.1
Теренни проверки
Грудев: Няма да има санкции за междинните култури, ако сушата продължи
Проект за постановление
Рибарските общини ще разполагат с безлихвени заеми за междинните си плащания по европроектите
Нормативна промяна преди кампания 2018
Междинните култури трябва да са налични на полето от 1 октомври до 1 декември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини