Начало » Новини » Света
26.11.2015 г.

Назрява търговска война между Русия и Турция след сваления бомбардировач

Ситуация

Sinor.bg

Във вторник сутринта турски изтребител F-16 свали с ракета руски бомбардировач Су-24, а версиите на засегнатите в случая страни се разминаха. Според Анкара руският самолет е навлязъл 2 пъти в турското въздушно пространство и е бил предупреден 10 пъти за наближаването на границата. Руският президент Владимир Путин пък заяви, че бомбардировачът е паднал на територията на Сирия на 4 километра от границата с Турция, а е бил нападнат на един километър в сирийска територия. Единият от пилотите е загинал, а вторият е бил спасен от сирийската армия, съобщи руският вестник „Ведомости”. От руското министерство на отбраната бяха категорични, че руската въздушна операция в Сирия ще продължи въпреки инцидента, макар да уточниха, че е възможно да бъдат коригирани маршрутите на полетите и те да минават по-далеч от турската граница.

Действията на Турция са „удар в гърба от съучастниците на тероризма”, заяви руският президент Владимир Путин и обеща, че събитието „ще има сериозни последици за руско-турските отношения”. Почти веднага след това от руското министерство на външните работи обявиха, че не препоръчват на руските граждани да пътуват до южната ни съседка, а министър Сергей Лавров отмени насрочената за 25 ноември среща с турския си колега.

Турция обаче е вторият по обем вносител на руско зърно, припомня генералният директор на Института за конюнктурата на селскостопанските пазари Дмитрий Рилко. Ако икономическите отношения между двете страни бъдат прекратени, на Русия ще бъде трудно да намери нови купувачи, убеден е Рилко.

Още преди забраната за внос на храни от държавите-членки на Европейския съюз и САЩ зимните доставки от Турция достигаха между 5% и 10%, твърди президентът на руската верига магазини „Белая дача” Вистор Семьонов. За руския филиал на „Metro Cash & Carry” Турция осигурява около 20% от доставките на плодове и зеленчуци като количества, добавя говорителят на веригата Оксана Токарьова. Тя обаче добавя, че в средата и края на декември този дял традиционно намалява, тъй като започват доставките от Египет и Иран.

Междувременно от руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) обявиха, че нейни служители в пристанището Балтийск в Калининградска област са открили нарушения на ветеринарните изисквания при вноса на 6 партиди птиче месо от Турция с общо тегло над 162 тона, съобщи агенция „Новости”. „При оглед на товара, пристигнал от предприятие TR 64-0059, и в 6-те случая е установено несъответствие на номерата на пломбите, посочени във ветеринарните сертификати, с фактическите номера на пломбите на контейнерите с продукцията”, се посочва в съобщението на ведомството. Стоката е блокирана, докато бъде получена допълнителна информация от държавната ветеринарна служба на държавата-износител.

Наскоро от ведомството обявиха също, че от 1 декември въвеждат временни ограничения върху доставките в Русия на птиче месо от турската компания „CP Standart Gida Sanayi ve Ticaret Anonim Sirkorti”, след като в нейни продукти е била открита бактерията листерия.

Назрява търговска война между Русия и Турция след сваления бомбардировач
4140
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Предстои забрана за движение на камиони в посока Истанбул
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Целта за тази година е да бъдат надхвърлени 4 милиона тона
Турция увеличава износа на брашно от и след миналогодишния рекорд
При ръст на доставките на слънчогледово масло от чужбина през втората му половина
Очертава се срив във вноса на слънчоглед в Турция през настоящия сезон
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини