Износът на брашно от Турция е скочил с 60% през февруари спрямо същия месец на 2023 г. до 322 хил. тона след ръст от 22% през януари на годишна база до 334 хил. тона, обявиха от Международната асоциация на активните мелничари, цитиран от „Анадолската агенция”. Председателят на браншовата организация Ерен Гюнхан Улусой изтъкна, че силните резултати идват след рекордния износ от 3,66 млн. тона през 2023 г., осигурил приходи от 1,5 млрд. долара. Улусой уточни, че турските производители на брашно изнасят продукцията си за 164 държави, като 90% от световното население потребява турско брашно.
По думите му Турция си поставя за цел износът на брашно да нахвърли 4 млн. тона през тази година, като производството в страната се очаква да достигне 22-23 млн. тона.
През последните 9 години страната е лидер в износа на брашно в света. Доставките за външните пазари са нараснали 11 пъти през последните 20 години, като тенденциите при тестените произведения са сходни – износът на макаронени изделия е скочил 30 пъти, на булгур – 15 пъти, на грис – 5 пъти и на бисквити – 4 пъти, подчерта председателят на асоциацията.