Начало » Пазари » Животинска продукция
14.09.2015 г.

Спад на износа и ръст на вноса на говеждо в ЕС през първата половина на годината

Търговия

Farmer.bg

През първата половина на 2015 г. вносът на говеждо и телешко месо в Европейския съюз е нараснал с 3% спрямо същия период на миналата година, достигайки 101 хил. тона, обявиха от британския Борд за развитие на селското стопанство и градинарството, цитирани от електронното издание AgriLand. От организацията отдават резултата на нарасналите количества замразени продукти, формиращи почти две трети от вноса и включващи почти изцяло най-качествено месо.

Оттам добавиха, че цените по вноса са нараснали с почти 16%, допринасяйки за минимално увеличаване на доставените количества, като се имат предвид стабилните международни пазари и обезценяването на еврото. Ако цените обаче се изчисляват в щатски долари, цените по вноса всъщност бележат спад от 6% на годишна база.

Бразилия остава най-големият доставчик на говеждо и телешко месо за ЕС с почти една трета от целия внос, като покупките от южноамериканската държава са се увеличили с 2%. При останалите две трети са налице силно контрастни тенденции – вносът от Уругвай е намалял със 7%, докато от Аржентина е нараснал с 8%. Южна Америка остава най-големия външен доставчик за държавите-членки на ЕС, но пазарният й дял е паднал до две трети от почти 90% през първата половина на предишното десетилетие. От борда изтъкват, че САЩ продължават да се възползват от отпусканите индивидуални квоти и са увеличили вноса в ЕС с 13%.

Износът на говеждо и телешко месо от ЕС е намалял с едва 1% през първата половина на годината спрямо същия период на миналата година, достигайки 80 хил. тона. Неблагоприятният резултат е за сметка на замразените продукти, чийто износ е намалял с 14%, докато при охладените е отчетен ръст от 12% на годишна база, уточняват от организацията.

Оттам твърдят, че запазващата се характеристика на износа през тази година е степента на пазарна диверсификация. Въпреки че на някои от пазарите са реализирани малки количества, няма съмнение, че стратегията е помогнала за смекчаване на ефекта от забраната, която Русия наложи върху вноса на хранителни стоки, включително говеждо и телешко месо, от държавите-членки на ЕС, убедени са от борда.

Най-големите клиенти са Босна и Херцеговина със 17% от целия износ и Норвегия с 14%, следват Швейцария и Хонконг, като тези 4 държави са поели почти 50% от износа от ЕС. Макар че при Норвегия ръстът е с трицифрен процент, показателят не бива да се надценява, тъй като е за сметка на разочароващото представяне през първата половина на 2014 г., изтъкват от организацията. ЕС осигурява голяма част от вноса на говеждо и телешко месо в Норвегия, като при замразеното месо с кост е задоволил почти 80% от потребностите на страната през първата половина на 2015 г., като почти цялото количество е доставено от Германия.

Спад на износа и ръст на вноса на говеждо в ЕС през първата половина на годината
6675
 

Последни материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Свързани материали
Виж
Тенденцията се запазва от 2017 година досега
САЩ прогнозират намаление и на поголовието от едър рогат добитък в ЕС
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 615 хил. лева на 144 фермери, произвели говеждо месо за пазара
Средната цена на тон обаче продължи да се понижава през декември
Бразилия изнесе рекордните 2 милиона тона говеждо през 2022 година
Износът на говеждо от страната е поставен на карта
Бразилия разследва два възможни случая на луда крава у хора
Остава неясно дали ще последват забрани за внос на говеждо от страната
Откриха случай на луда крава в Германия
САРА предвижда повишение в ценете на говеждото и телешко месо в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини