Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.05.2015 г.

Фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“ в София

Снимка Васил Христов, храна от балкана

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и проекта „За Балкана и хората“ ще представят фермерски продукти от Западна Стара планина на изложението „Зелени дни“, което се провежда от 21 до 24 май в София, пред Паметника на Съветската армия. На щанда на БДЗП и проект „За Балкана и хората“ ще се дегустират и продават овче сирене и овче кисело мляко, сладка, мед и др. Част от фермерите ще представят лично своята продукция на специално осигурени в рамките на проекта мобилни хладилни витрини, които се показват за първи път в София.

Производството на фермерски продукти е типичен пример за устойчив бизнес в места от мрежата Натура 2000, произведени от микропредприятия по традиционни рецепти и технологии. Проект „За Балкана и хората“ подпомага финансово фермерите и популяризира идеята за ръчно произведени продукти във фермата, регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби.

Фермерите от Натура 2000 зона Западен Балкан се занимават с екстензивно пасищно животновъдство. Тяхната ежедневна дейност помага за опазването на световно застрашени видове, сред които и редки птици като царския орел, ловния сокол, ливадния дърдавец и други. За да се запази тази така необходима за всички ни животновъдна дейност, хората които я извършват, трябва да получават достойни приходи за своя труд. В европейски и в световен мащаб, това се постига чрез затваряне на цикъла на производство и директни продажби от производителя до крайния потребител.

Именно това цели да постигне и в България 4-годишния проект „За Балкана и хората“, който се реализира от 6 български и 4 швейцарски организации с финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Целта на проекта е да покаже на практика връзката между опазената природа и възможностите за устойчив бизнес в регионите от Натура 2000. Вижте повече на сайта на проекта https://forthenature.org/swissprogramme

Изложението „Зелени дни“ събира по традиция почитателите на зелените идеи, производители и търговци на био продукти, организации, занимаващи се със спортове на открито, устойчив туризъм и местно развитие, представители на държавната и местна администрация и неправителствени организации. Целта е да се споделят идеи за здравословен начин на живот и устойчиво развитие.

Целият петък 22 май, който е Международен ден на биоразнообразието, е посветен на тази тема. Проектът „За Балкана и хората“ и един от партньорите в него – Българска фондация Биоразнообразие, ще организират за първи път в София Карнавал на биоразнообразието и интерактивен театър за деца „История за обитателите на Балкана“. Вижте повече за програмата по дни на zelenidni.com/програма/фестивал

На щанда на БДЗП можете освен да дегустирате и купите вкусни фермерски продукти от Балкана, също да разгледате и купите значки от природозащитната колекция на БДЗП, къщички за птици, определители, тениски, да подновите своето членство или просто да разговаряте с приятели, споделящи каузата за опазване на природата.

Още от програмата на Зелени дни:

22 май от 11.00 до 12.00 ч. – „Театър на трохите“, представен от хлебна къща „Над Ежко”

22 май след 12.00 ч. – Ученици от ОУ ”Петър Парчевич”, гр. Чипровци ще направят демонстрация на тъкане на чипровски килими и природно багрене

23 май – Дегустация на сладолед от пресни фермерски продукти от Западен Балкан.

Фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“ в София
10034
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в София
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини