Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.05.2015 г.

Фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“ в София

Снимка Васил Христов, храна от балкана

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и проекта „За Балкана и хората“ ще представят фермерски продукти от Западна Стара планина на изложението „Зелени дни“, което се провежда от 21 до 24 май в София, пред Паметника на Съветската армия. На щанда на БДЗП и проект „За Балкана и хората“ ще се дегустират и продават овче сирене и овче кисело мляко, сладка, мед и др. Част от фермерите ще представят лично своята продукция на специално осигурени в рамките на проекта мобилни хладилни витрини, които се показват за първи път в София.

Производството на фермерски продукти е типичен пример за устойчив бизнес в места от мрежата Натура 2000, произведени от микропредприятия по традиционни рецепти и технологии. Проект „За Балкана и хората“ подпомага финансово фермерите и популяризира идеята за ръчно произведени продукти във фермата, регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби.

Фермерите от Натура 2000 зона Западен Балкан се занимават с екстензивно пасищно животновъдство. Тяхната ежедневна дейност помага за опазването на световно застрашени видове, сред които и редки птици като царския орел, ловния сокол, ливадния дърдавец и други. За да се запази тази така необходима за всички ни животновъдна дейност, хората които я извършват, трябва да получават достойни приходи за своя труд. В европейски и в световен мащаб, това се постига чрез затваряне на цикъла на производство и директни продажби от производителя до крайния потребител.

Именно това цели да постигне и в България 4-годишния проект „За Балкана и хората“, който се реализира от 6 български и 4 швейцарски организации с финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Целта на проекта е да покаже на практика връзката между опазената природа и възможностите за устойчив бизнес в регионите от Натура 2000. Вижте повече на сайта на проекта https://forthenature.org/swissprogramme

Изложението „Зелени дни“ събира по традиция почитателите на зелените идеи, производители и търговци на био продукти, организации, занимаващи се със спортове на открито, устойчив туризъм и местно развитие, представители на държавната и местна администрация и неправителствени организации. Целта е да се споделят идеи за здравословен начин на живот и устойчиво развитие.

Целият петък 22 май, който е Международен ден на биоразнообразието, е посветен на тази тема. Проектът „За Балкана и хората“ и един от партньорите в него – Българска фондация Биоразнообразие, ще организират за първи път в София Карнавал на биоразнообразието и интерактивен театър за деца „История за обитателите на Балкана“. Вижте повече за програмата по дни на zelenidni.com/програма/фестивал

На щанда на БДЗП можете освен да дегустирате и купите вкусни фермерски продукти от Балкана, също да разгледате и купите значки от природозащитната колекция на БДЗП, къщички за птици, определители, тениски, да подновите своето членство или просто да разговаряте с приятели, споделящи каузата за опазване на природата.

Още от програмата на Зелени дни:

22 май от 11.00 до 12.00 ч. – „Театър на трохите“, представен от хлебна къща „Над Ежко”

22 май след 12.00 ч. – Ученици от ОУ ”Петър Парчевич”, гр. Чипровци ще направят демонстрация на тъкане на чипровски килими и природно багрене

23 май – Дегустация на сладолед от пресни фермерски продукти от Западен Балкан.

Фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“ в София
10015
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в София
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини