Начало » Важно за фермера » Животновъдство
13.05.2015 г.

Какви болести лекува козето мляко

Полезно

Farmer.bg

Мнозина се отнасят към козето мляко като към нещо екзотично, но по някои параметри то дори превъзхожда кравето, с което сме толкова свикнали. Благодарение на високото съдържание на витамини от групите A, D и B козето мляко е полезно за зрението, кожата, косите, ноктите, здравите кости и зъби, пише популярното руско издание „Аргументи и факти”.

В козето мляко се съдържат и минерални вещества – калций и фосфор. Липсата им в организма води до нарушения в нервната система, мускулите омекват, кръвоносните съдове стават по-крехки, увеличава се опасността от развитие на остеопороза, разрушават се зъбите.

Козето мляко значително превъзхожда кравето по количеството полезни мастни киселини – 1,5 пъти при линоловата и 3 пъти при линоленовата. Тези киселини помагат за понижаване на нивото на вредния холестерол в кръвта, което е особено важно за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Мастните молекули на козето мляко са много по-малки от молекулите в кравето, затова се усвояват по-лесно, без да претоварват храносмилателната система. След консумация на козе мляко почти не се получава болезнено подуване на червата. Всичко опира до ниското съдържание на млечната захар – лактозата, която предизвиква къркорене в стомаха и червата.

Отдавна козето мляко е известно като лечебно питие и дори големият арабски лекар и учен Авицена се отнасял към него с почитание, споменавайки го неведнъж в своите трудове.

Част от древните рецепти не са загубили своята актуалност и днес и козето мляко продължава да се справя по забележителен начин с някои видове неразположения. От „Аргументи и факти” препоръчват при хрема да се капне в двете ноздри прясно изстискан сок от чесън, смесен наполовина с козе мляко. При подуване на клепачите намокрете памучни тампони в изстудено козе мляко, леко ги изстискайте и ги положете върху затворените очи примерно за 10 минути, след което измийте с хладка вода. При слънчеви изгаряния компрес от изстудено козе мляко на възпалените места ще премахне зачервяванията и болезненото усещане. При загрубяла и суха кожа на ръцете ги пъхнете във съд с топло мляко, в което е разтворена чаена лъжичка мед, а след 15 минути изтрийте ръцете с мъхеста кърпа, след което ги намажете с подхранващ крем, съветват от изданието.

Между другото, козето мляко и произведени от него продукти се използват широко за изтегляне на радиация и тежки метали от организма. Обяснението е в богатото съдържание на аминокиселината цистин, която е сред най-силните антиоксиданти. При това нейното действие се усилва при наличие и на витамин C и селен, които също се съдържат в козето мляко. Освен това цистинът оказва защитно действие върху клетките на черния дроб и главния мозък от вредите от алкохола, някои химични съединения и токсични вещества, които се съдържат в дима от цигарите.

Козето мляко обаче може да се окаже източник на сериозно заболяване като бруцелозата, затова от руското издание препоръчват да не се пие сурово, особено ако е купено от непознати, а преди употреба трябва задължително да го сварите.

Какви болести лекува козето мляко
85113
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Заради многократното повишаване на продуктивността и предвидимостта
Земеделският министър оцени високо дейността на козевъдна лаборатория
Ставките са определени на 26 януари
До 28 януари превеждат втория транш по две от схемите за животновъди
Безплатен онлайн семинар за овцевъди и козевъди
Фонд „Земеделие”
Преведени са 24 млн. лв. по ПНДЖ 3 на козевъди и овцевъди
В рамките на Осмия Национален събор на овцевъдите в България
Овцевъдни и козевъдни организации от 17 държави се събират на кръгла маса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини