Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.01.2015 г.

Какви междинни култури може да се сеят, вместо земята да се оставя под угар

Промени

Farmer.bg

На последната си среща по обсъждане на измененията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания представителите на браншовите организации от агросектора единодушно са приели нови текстове, свързани с обработката на угарите и използването на междинните култури, които са важен елемент от опазването на околната среда. В стария вариант на наредбата беше записано, че 5-те процента от обработваемата земя, които ще се оставят да почиват като угари, трябва да се изорават веднъж. По предложение на асоциацията на зърнопроизводителите е решено на места, където терените са наклонени и има опасност от ерозия, тези площи да не се изорават, а да се дисковат например, което като друг вид обработка би било много по-полезно за почвата, обясни за Farmer.bg изпълнителният директор на асоциацията Наталия Тодорова. Затова и в проекта е записано, че до 31 май те трябва да са направили минимум една почвена обарботка на угарта.

Съществена промяна е направена и по отношение на междинните култури, които някои фермери може да предпочетат. Според изискванията за екологично насочени площи фермерът може да оставя 5% от земята да почива като угар, но като алтернатива може да сее тази земя с междинни култури (бобови или житни). Целта е тези растенияне да не се косят или опасват от животни, а да се оставят на полето и след изгниването им да подхранват почвата с необходимите вещества за следващата година.

По предложение на декана  на факултета по агрономство към пловдивския Аграрен университет доц. д-р  Божин Божинов, който е и в управителния съвет на Института по агростратегии и иновации, е решено първоначално предложеният списък с тези култури да се увеличи.

„Въпреки, че на пръв поглед първоначалният списък с културите съответства на традиционно отглежданите в страната зърнено-бобови смески, считам, че така представени те няма да могат практически да бъдат използвани”, посочва Божинов. Като припомня, че междинните култури не могат да се косят и използват за храна на животните в съответното стопанство, затова той предлага в окончателния вариант на Наредбата да остане само изискването за засяване на смес от семена от житни и нежитни култури, каквото изискване поставят други страни-членки на общността (напр. Великобритания).

Основната идея на това значително по-малко ограничително изискване е да се даде възможност на фермерите сами да преценят коя житна с коя нежитна култура да засеят като смес, така че в максимална степен да се изпълнят екологичните цели на междинната култура, а именно – да предпазва почвата от ерозия и да я обогатява с хранителни елементи.

„Немалка част от фермерите имат намерение да сеят подобни култури, вместо да оставят земята под угар”, коментира и Светлана Боянова, председател на института.

Затова и в окончателния текст на новата наредба за директните плащания са включени два списъка с житни и нежитни култури, които стопанинът по свой избор ще отглежда. Единственото изискване е да сее един вид житна и един вид нежитна култура.

В списъка на житните култури влизат ръж, тритикале, ечемик, пшеница, овес, лимец, просо, сорго и метла. Към нежитните култури са включени грах, фий, звездан, еспарзета, леща, фасул, нахут, бакла, лупина, бурчак, соя, синап, репко и фуражна ряпа.

Междинните култури се заорават, като с промените е решено те да бъдат заявени до 30 септември.

Какви междинни култури може да се сеят, вместо земята да се оставя под угар
57501
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Корекции в екосхемите
Стратегическият план залага нови срокове за покривните и междинните култури
Междинните култури ще се проверяват от 1 септември до 1 ноември
ПРСР в преходния период
Над 50 документа ще ви трябват за междинни и окончателни плащания по подмярка 4.1
Теренни проверки
Грудев: Няма да има санкции за междинните култури, ако сушата продължи
Проект за постановление
Рибарските общини ще разполагат с безлихвени заеми за междинните си плащания по европроектите
Нормативна промяна преди кампания 2018
Междинните култури трябва да са налични на полето от 1 октомври до 1 декември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини