Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.05.2014 г.

Съвети как да се повиши плодовитостта на овцете

Практика

Farmer.bg

Плодовитостта, продължителността на използване на млечното животно, пожизнената му продуктивност и редовното заплождане са четирите основни етапа, от които зависи ефективността на една ферма.

Анализ на асоциацията на овцевъдите предоставя полезни съвети за заплождането и отглеждането на дребнокопитните.

Известно е, че случният сезон (заплождането) при овцете и козите продължава 3-4 месеца. Затова и разликата в оягването на животните в стадото е различна, защото едни могат да се заплодят в началото на сезона, а други - в неговия край.

Това разтегнато във времето заплождане нарушава ритъма на работа във фермата /агненето, отбиването, доенето/, което в крайна сметка води до загуби и понижена ефективността. Целта на всеки стопанин е овцете му да се заплодят в максимално кратък срок от 10-15 дни, като незаплодените при първото покриване да се заплодят при второто, в следващите 15-16 дни.

За да се постигне компактно агнене на овцете, може да се приложи синхронизиране на еструса, чрез използването на хормонални и нехормонални методи:

Нехормоналните методи, съчетани с добро хранене, са с висока ефективност /50-60% размърляност/. Най-популярните методи са  безсолно-солевата диета, използването на витаминни добавки /тривитаманол- АD3E, покълнал ечемик и др./ и пускане на коч в стадото.

- Безсолно-солевата диета се прилага 20-25 дни преди започването на случната кампания. За 15-20 дни овцете се лишават от сол, а през следващите 4-5 дни солта се включва в завишени количества в дажбата, като се дава с концентрирания фураж по 10-15 г и заедно с това се връща солта за близане в кошарите. Ефекта от безсолно-солевата диета е 40-50% размърляност през първата седмица.

- Витаминните добавки се дават на овцете заедно с храната, водата или инжективно.

- Ефективното използване на кочове може да се постигне само когато кочовете се отглеждат отделно от майките. Във вълната на кочовете се съдържат феромони, които стимулират функцията на яйчниците на овцете. Кочовете могат да се държат в стадото до 14-я ден от началото на случната кампания.

- След осеменяването на овцете трябва да се избягва зелената паша и сочните треви като детелина, люцерна, овчарска торбичка и др., които съдържат т.н. фитоестрогенни вещества, предизвикващи масово ранни ембрионални аборти в периода от заплождането до 22-25-я ден на бременността.

Хормоналната подготовка на овцете майки включва използването на хормонални препарати, които стимулират функцията на яйчниците, по-важните от които са:

- Двукратно инжектиране през 4 дни на 50 г прогестерон и 800-1200 UI СЖК.

- Поставяне на вагинални тампони, напоени с кронолон или друг синтетичен прогестин във влагалището на овцата за 14 дни. Еструсът настъпва 2-4 дни след изваждането на тампона. Ефекта се подсилва, ако след изваждането на тампона се инжектира СЖК, гравохормон, фолигон и др. препарати при предизвикване на еструс извън разплодния сезон. Дозота на препаратите зависи от породата, живото тегло, телесното състояние на животните и условията на отглеждане.

 

Важно: Желателно е всички хормонални стимулации да се провеждат под контрола на ветеринарен лекар!

Съществуват много други хормонални препарати и комбинации които могат да се използват за направление на репродуктивния процес при овцете. Не трябва да се забравя, че наличието на коч в съчетанието с третирането на хормонални препарати винаги дава по-добри резултати отколкото прилагането само на един метод.

Преди настъпване на момента за заплождане овцете, са обект на усилена експлоатация – агнене, доене, стрижба, често пъти съчетани с атаки на различни външни и вътрешни паразити, на оскъдна паша и недохранване. При влизане в периода на заплождане много често животните са в лошо телесно и здравословно състояние. Тогава функцията на репродуктивната система е потисната, овцете не се размърлят или ако се размърлят, отделят непълноценни яйцеклетки и заплодяемостта е ниска , а ембрионалната смъртност висока.

 

За да се избегне това състояние, е необходимо да се извършат следните мероприятия:

- Около 20-30 дни преди началото на осеменителната кампания да се извърши брак на негодните и стари овце.

- Стадото да се подложи на обезпаразитяване и лечение.

Правилно е преди заплождане овцете да са пресушени.

- В продължение на 15-20 дни, заедно с пашата на овцете се дава концентриран фураж средно на глава по 250-300г. Целта е да се осигури прираст около 250 г, който да се запази и през времето на заплождане.

- Една седмица преди началото на кампанията е добре да се осигурят сочни фуражи / тикви, моркови, цвекло /, които стимулират функцията на яйчниците за отделянето на повече и по-доброкачествени яйцеклетки.

 

Ролята на коча за заплождането на стадото е по-голяма отколкото тази на овцете, тъй като той запложда от 40 до 60 овце годишно. Ако настъпят нарушения в репродуктивните му функции това може да доведе до незаплождане на цялото стадо.

За да не се допусне това, трябва да се направи следното:

- Около 30-40 дни преди началото на заплождането да се направи задълбочен преглед на разплодника за телесното му и здравословно състояние. Оглеждат се крайниците, копитата, особено добре на задните, за да се прецени дали ще може да извършва заскачане, оглеждат се семенниците за наличие на възпалителни процеси.

- Правилно е кочът да се отдели от стадото и да се гледа отделно, като се пуща при овцете само за заплождане. Ако кочът е изтощен или угоен, той няма да може да заскача овцете, качеството на спермата ще е влошено и заплодяемостта на овцете ниска.

За да се избегнат тези недостатъци, е необходимо правилно хранене.

На разплодникът трябва да се осигури ливадно или люцерново сено на воля, концентрирания фураж да е 800-900г / по възможност в следния състав: овес-200-250г; ечемик-200г; царевица 100г; пшенични трици-200г; слънчогледов шрот-100-150г /.

Към тази смеска е добре да се прибавят по 1-2 пресни кокоши яйца или 0.5 до 1 литър чисто бито мляко. Много добре действа върху качеството на спермопродукцията включването в дажбата на моркови, тикви, цвекло и др. витаминозни фуражи. Необходимо е да се осигури ежедневна разходка по 2-3 часа на ден в хладните часове на денонощието.

Съвети как да се повиши плодовитостта на овцете
29788
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Европейска асоциация за вълна
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
Обвиниха овцевъд за измама на Фонд „Земеделие”, заплашва го глоба
Земеделският министър на Молдова на посещение в България, проучва опита ни в оцевъдството и козевъдството
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини