Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.09.2012 г.

Контрол на плевелите в рапичните посеви през есента

Зимната маслодайна рапицата е втората по значение маслодайна култура у нас. Тя се отглежда като алтернатива на слънчогледа в сеитбообръщението. За успешното отглеждане на рапицата и получаване на богата и качествена продукция е необходимо да се спазят редица агротехнически изисквания и да се предприемат необходимите растителнозащитни мерки.

Важен фактор, който оказва влияние върху растежа, развитието и формирането на добива е заплевеляването. Ако се допусне силно заплевеляване, добивът може да намалее с над 50%, а много често плевелите могат да бъдат причина и за разораване на посевите още през есента или рано през пролетта. Рапицата най-често заплевелява с едногодишни широколистни видове - мъртва коприва, овчарска торбичка, обикновен щир, бяла куча лобода, великденче и други. От едногодишните житни плевели се срещат обикновено кощрява, просо, самосевки от пшеница и други, а от многогодишните - поветица, балур, паламида.

Агротехническите мерки имат голямо значение за поддържане на рапичните посеви чисти от плевели. Да се спазва оптимален срок за сеитба от 25 август до 15 септември; почвата да бъде много добре подготвена, защото културата е дребносеменна и изисква рохкав и мек повърхностен пласт без буци, растителни остатъци и плевели, твърдо легло за семената и добра влагозапасеност. [B%]Правилното сеитбообръщение е най-ефикасният способ за борба с болестите, плевелите и неприятелите. [%B]Препоръчително е от 4 до 6-годишно сеитбообръщение, за да се избегне натрупване на причинителите на гъбни болести и увеличаване на популациите на основните неприятели. Най-подходящи са предшествениците, които рано освобождават площите и оставят почвата добре влагозапасена и чиста от плевели- пшеница, зимен ечемик, зимен овес, детелина, люцерна, грах, фасул, картофи.
[B%]За борба с плевелите при рапицата се използват и хербициди, внесени почвено или вегетационно.[%B]
Срещу едногодишни житни и широколистни плевели може да се приложи селективният почвен хербицид Бутизан 400 СК- 400 мл/ дка. Възможно е да бъде внесен и вегетационно до 2-ри лист на плевелите, т.е има дълъг период на приложение. Друг продукт е Султан 500 СК- 300 мл/ дка. Бутизан 400 СК и Султан 500 СК се справят успешно и със самосевките от житни култури, предшественици на рапицата, с основните житни плевели в рапицата и с полски мак, лайка, лепка и други с решаващо значение за рапицата. Тези хербициди се внасят почвено след сеитбата преди поникване на културата.
Теридокс 500 СК се внася в доза 200 мл/ дка след сеитбата, преди поникване на културата и плевелите. Той контролира ефикасно едногодишни житни, в т.ч. самосевки от житни култури и важните за рапицата широколистни видове - полско подрумче, видовете щир, лайка, врабчови чревца, бръшлянолистно великденче, бяла куча лобода, черно куче грозде, тученица и други. Ако хербицидът е внесен на качествено обработена почва, сеитба и нормална влагозапасеност, той има частичен ефект и срещу дивия синап.
За постигане на максимален ефект трябва да се спазват всички изисквания при прилагане на почвените хербициди: добре обработена почва, без буци и растителни остатъци (слама) и нормална почвена влага.

[B%]Самосевките от житни култури в рапица е сериозен проблем [%B]и не бива да се подценява. Пропусната борба през есента е невъзможно да бъде компенсирана през пролетта, защото до тогава самосевките са нанесли непоправими щети, а същевременно са прераснали и контролът им е станал почти невъзможен, а вече почти и безмислен. Търсеното решение от земеделските производители в този случай е хербицид, който да бъде достатъчно безпощаден към самосевките и същевременно безопасен за културата при това на изгодна цена. За щастие такъв продукт съществува и това е добре познатият балурицид – СТРАТОС УЛТРА.
СТРАТОС УЛТРА е вегетационен, системен хербицид. Прониква бързо през напръсканата листна повърхност и достига до всички части на плевелите/самосевките и предизвиква тяхното пълно и безвъзвратно загиване. СТРАТОС УЛТРА ( в доза 100 мл/дка) е напълно селективен към културата и може да се прилага и в напреднали стадии от нейното развитие, като за отличния му ефект от значение е само фазата на плевелите.
[B%]По време на вегетацията на рапицата през есента или рано напролет може да се пръска с някои от следните вегетационни противожитни хербициди:[%B]
Фузилад форте-в доза 50-60 мл/ дка срещу едногодишни житни плевели и самосевки от житни култури до 4-ти5-ти лист без значение фенофазата на рапицата.
Ажил 100 ЕК в доза 50-80 мл/ дка в най-ранни фази от развитието на житните плевели и самосевките от житни култури.
Пантера 40 ЕК в доза 80 мл/ дка наесен и до 150 мл/ дка рано напролет за контрол на самосевките от житните култури и житните плевели внесен във фенофаза 1- и 3-ти лист на културата и 3- и 5-ти лист на плевелите. Хербицидът е високо селективен за рапицата.
При смесеното заплевеляване с едногодишни житни и широколистни видове е ефективно предпоникващото третиране в комбинация с почвени и вегетационни хербициди.
Високи и стабилни добиви от маслодайната рпица могат да се получат при правилен избор на хербициди и навреме проведени агротехнически мерки. Те гарантират успеха в борбата с плевелите.
[B%]
Още по темата, както и за новостите при растежните регулатори, осигуряващи безпрепятствено презимуване на рапицата – четете в новия бр. 9/септември 2012 г. на сп. „Практично земеделие”. Подробности за абонамент: 0888 58 54 68.[%B]

 Контрол на плевелите в рапичните посеви през есента
20181
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини