Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.02.2011 г.

Какво да направим с опадалите листа?

[B%]Има два варианта:[%B] да укривате чувствителните към студа тревисти многогодишни растения или да ги прибавяте към масата, събрана за производство на компост. Важното е да не оставате листа върху моравата, тъй като тревата отдолу се задушава и започва да гние. Листата от орех, дъб, бук, гръцки орех и кестен съдържат много дъбилни вещества и се разлагат по-дълго време. За да ускорите този процес, наситнете опадалите листа от тези видове дървета, смесете ги със ситен пясък и чак след това ги поставете в компоста.

За да си направите компост, ще ви е нужна дъсчена или пластмасова конструкция, която е поставена на избраното от вас място. Дървената ще пропуска въздуха и ще поддържа добра вентилация. За да имате успех, тя трябва да е не по-малка от 1 куб. м. Пластмасовият съд пък от своя страна съхранява по-добре топлината и е по-мобилна.
Поставете на дъното на съда около 10 см слой от груб материал – слама, сено, клонки. Това е нужно, за да осигурите дренажа и достъпа на въздух.

Наредете материалите за производство на компост на редуващи се слоеве. Например, на слоят от зеленчукови и плодови отпадъци поставете наситнена хартия, след това сложете окосена трева, след това изкопаните от градината едногодишни култури, след това изгнили листа и отново редувайте. Важното е, зеленият слой (мокри и меки) да се редува с кафявия (сухи и твърди), това ще осигури вентилацията, ускорението на процеса, а след това и по-добрата текстура на готовия компост. Никога не притъпквайте съдържанието, защото това ще наруши процеса на разлагане.

Отгоре на всеки слой можете да прибавите и малко почва или угнил тор, за да се ускори процеса. Катализатор на реакцията е и току-що окосената трева и бобовите култури, които събират азот в кореновата си система. Значително подобряват качеството на компоста полезните растения, като коприва, равнец, глухарче и др.
Дръжте контейнера покрит отгоре, за да съхраните влажността и топлината. Пластмасовите контейнери обикновено имат капак отгоре, а за самоделните можете да използвате найлон някакъв друг материал. Идеалната температура за производство на компост е 55 градуса.

От време на време разбърквайте съдържимото, като по този начин ще осигурите достъп на въздух. При сухо време и при преобладаване на кафявия материал в компостната маса, трябва да поливате, за да осигурите нужната влажност. Избягвайте застояването на вода в компоста, защото това ще наруши процеса на разлагане.

Неприятната миризма около копостираната маса показва, че нещо е нарушено и процесът протича неправилно. Ако мирише на амоняк или развалени яйца, то това означава, че има прекалено голямото количество азотсъдържащи (зелени) вещества и недостатъчно кислород. В този случай трябва да добавите въглеродсъдържащи (кафяви) материали.
Ако сте направили всичко това правилно, то след няколко месеца съдържимото ще придобие кафяв цвят и свеж, сладковат аромат на почва – това е признак, че вашият компост е готов за използване в градината./gradinar.net

Какво да направим с опадалите листа?
23493
 

Последни материали
Виж
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на помощта за пръскането на овошките
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Свързани материали
Виж
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на помощта за пръскането на овошките
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини