Начало » Важно за фермера » Пчеларство
16.06.2009 г.

Как управлявам роенето на пчелите

Инстиктът за размножаване и продължаване на рода е свойствен на всички живи същества

Не си струва да виним младият рой, стремящ се да напусне гнездото. Ако пчелните семейства не се рояха, то техният вид би изчезнал от лицето на земята. В роенето е безсмъртието на пчелите. Но въпреки, че роенето позволява на пчелите да съществуват милиони години, да се разселват и да завладяват нови територии, в практическото пчеларство то не е изгодно. Подготвяйки се за роенето, семейството почти изцяло спира всички останали работи – лошо събира мед, престава да строи питите, майката намалява яйцеснасянето. Научно е доказано, че роилото се семейство заедно с новия рой събира с 40 на сто по-малко мед от семейство, което не се е роило. Пчелите се роят неедновременно, неочаквано и по различно време. Поради това, пчеларят е принуден по цял месец да седи на пчелина, нащрек за роеве. Случва се семейството да се рои и да загине. В резулатат лятото свършва, а мед няма.

И ВСЕ ПАК РОЕНЕТО Е УПРАВЛЯЕМО

В това няма нищо свръхестествено и неизпълнимо. За да се разбере същността на противороевите методи, трябва по-отблизо да се запознаем с биологията на пчелното семейство, инстиктите и особеностите на поведението на пчелите. “Преди всичко изучавайте теорията”, е писал някога знаменитият немски теоритик А. Берлепш. С други думи практиката без теория е напразна. Ако вашият стаж като пчелар е 10, 15, 20 години, а пчелите ви продължават да се роят, то проблемът е във вас, а не в лошата храна или непродуктивните семейства.

ПРОТИВОРОЕВИТЕ МЕТОДИ СА МНОГО

Още в началото на миналия век в книгата на В. Шишмановски “Методи на пчеларстване” са събрани над 50 методи срещу роенето на различни автори! Всичко това ми дава твърдото убеждение, че всеки от нас е способен да постави роенето на пчелина си под контрол. Но няма нито един противороев метод със 100-процентова гаранция. Само комплекс от целенасочени и своевременно изпълнени работи позволява да се потуши роевият инстикт. Началото на активните противороеви мероприятия (края на април – началото на май) е първото търтеево пило и строенето на панички. Тогава е скъпа всяка минута. Управлявайки инстинктите, изостряйки едни и притъпявайки други, пчеларят контролира обитателите на кошера и не нарушавайки общите им жизнени процеси, постоянно ги поддържа в работещо състояние. Намирайки си при благоприятни условия за развитие, семейството напълно забравя за роенето.

Но преди да се научим да управляваме роенето на пчелите, трябва да познаваме неговите причини. Познавайки причината, всички действия трябва да са ориентирани към нейното отстраняване. Именно това правило съм използвал при моята безроева технология.

ПЪРВО

Главната причина за роенето безусловно е генетично заложения стремеж на пчелите за размножаване. Да се бориш с това е безсмислено. Но роенето на пчелина трябва да бъде минимално. Ако се работи грамотно, то може да се постигне много. Например, при изкуствено отглеждане на майки роевето настроение на пчелите помага да се получат по-едри, физиологично сигурни майки.

Тогава как може да контролираме роенето ако то е естествена потребност на пчелите? Моят отговор е прост – насочете цялата им енергия към реализиране на другите им инстинкти. Именно тук се крие майсторлъка на пчеларя.

ВТОРО

Следващата причина е наследствената ройливост. Именно за сметка на такива семейства най-често се разширяват любителските пчелини. Това е утопия. Идва време, когато броят на семейството достига желаното, но пчелите вече не могат да бъдат спрени. Роенето на тези пчелини напомня на стихийно бедствие. Както е известно, семействата, които се роят по-малко, събират повече мед. Правилната селекция е залог за успеха на пчеларя.

ТРЕТО

Пълното отстътвие на паша в природата спира подготовката за роене. По същия начин въздейства и твърде обилната паша. Но наличието на малко паша, обратно, води семейството до роево настроение. Промеждутъкът между пролетната паша и главната лятна паша е беден откъм източници на нектар. На помощ идват насажденията с културни растения. Всички разходи за тяхното засаждане се отплащат напълно. Може и да наливате в хранилките рядък сироп (1:4) по 250 грама на семейство.

Но най-добрият противороев метод си остава подвижното пчеларство. То позволява да се запълват пролуките в пашата като осигурява непрекъснат приток на нектар.

ЧЕТВЪРТО

Още една причина за изпадането в роево настроение е излишъкът в кошера на пчели, които не са заети с работа, на първо място възпитателки, когато тяхното количество превишава количеството на пилото. Именно младите пчели са ядрото на бъдещия рой. След като не намират с какво да се заемат, те се групират, отиват на крайните рамки, седят по стените на кошера. В края на крайщата принуждават майката да снесе яйца в паничките и това служи като сигнал за цялото семейство. Роевото настроение излиза на финалната права – формира се рой, става преразпределение на ролите. Всяка пчела взима решение – да остане в кошера или да тръгне с роя.

За да се върне такова семейство в работно русло, от него се формират отводки. В съвременното пчеларство отводките имат значителна роля. С тях се разширява пчелина, и същевременно е ефикасен метод срещу роенето. Загубата на значителна част от пчелите и пилото отслабва основното семейство, но запазва неговата работоспособност. Семейството се заема активно да възстанови загубите.

Пчеларят В. Цебро е построил своята безроева технология на основата на отводките. Основното при неговия метод е ранното майско отглеждане на майки. Формирането от всяко семейство на две отводки, от които една се присъединява към семейството преди пашата. По този начин при главната паша работят семейството и отводката. След пашата и подхранване си присъединява и втората отводка. Таза семействата се зазимяват много силни.това дава възможност през пролетта да са готови за ранната паша и отново да се получат по две отводки. Роенете се изключва напълно.

В моята практика този метод се оказа много успешен. Главното е да се научиш да отглеждаш качествени майки рано напролет и всички останали проблеми се решават.

ПЕТО

Роевото настроение възниква поради тясното пространство в кошера. Нормалният ритъм на работа на пчелите в тясното и задушно гнездо се нарушава и активността им сапада. В тясното гнездо става трудно да се поддържа оптимална температура. Майката, поради недостик на свободни килийки е принудена да намали яйцеснасянето. Работните пчели не отлитат за нектар, тъй като няма къде да го складират. Инстиктът за роене в такава обстановка се изостря.

Причините за теснотата в кошера са две: малогабаритен кошер, или пчеларят е закъснял с разширяването на гнездото. Закъснението на пчеларя си тежи на неговата съвест, но за кошерите и тяхната значимост трябва да се поговори.

Изборът на системата на кошери определя успеха на пчелина.

В многокорпусните кошери пчелите се роят по-малко, тъй като са по-заети с отглеждането на пилото, стронето на питите и събирането на мед. Само в тези кошери семейството има неограничени възможности за нарастване. Няма опасност от теснота и задуха. Роенето или не роенето на пчелите в тези кошери зависят само от пчеларя. Многокорпусните кошери, разбира се, не са панацея за всички проблеми, но са удобни инструменти в ръцете на специалиста.

Формулирайки основните пет причини за роенето и намирайки начини за противодействие на всеки един от тях, аз успях да потуша роевото настроение при пчелите. Нищо ново не съм измислил. Стриктното подбиране на високопродуктивни, несклонни да изпадат в роево настроение семейства, отглеждането на пчелите в многокорпусни кошери, формирането на ранни отводки и подвижното пчеларство са основите на моя успех.

Важно е да се помни, че семействата трябва да са силни, здрави, с обилни запаси от мед и прашец. Всеки противороев метод дава най-добър резултат, ако майката в семейството е високопродуктивна и не по-възрастна от една година. При разполагането на кошерите трябва да се вземат впредвид геопатогенните зони. Върху появата на роево настроение оказва влияние даже презимуването. Пчелите, презимували свободно, винаги са по-малко склонни на роене.

С. Жуков, превод от “Пасека Росии”

Как управлявам роенето на пчелите
95247
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини