Начало » Новини » Коментари
07.08.2015 г.

Безплатни съвети и за малките фермери, които ще кандидатстват по тематичната подпрограма на ПРСР 2014-2020 г.

До края на годината Националната служба за съвети в земеделието ще дава безплатни консултации и за малките земеделски производители, които ще кандидатстват по тематичната подпрограма на ПРСР 2014 – 2020 г. Приемът на проекти по нея е планирано да започне в началото на 2016 г., като бюджетът за седемте години достига 110 млн. евро. До този етап експертите от службата за съвети в земеделието изготвяха единствено проекти на млади фермери, които кандидастваха за първия прием по подмярка 6,1 от новата селска програма. До края на годината те ще консултират всеки желаещ да получава субсидии по тематичната подпрограма, увери за Farmer.bg Димитър Ванев, шеф на дирекция в Националната служба за съвети в земеделието.

Тази подпрограма е ориентирана изключително към дребни стопани със стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата от 2 до 8 хил. евро, които искат да инвестират в развитието си.

„Хората се нуждаят от съвети, свързани с нормативната уредба по прилагането на така наречените кръстосани проверки, а също и за екологичните изисквания, примерно за използването на водните ресурси – разяснения, които и в момента извършваме в офисите на службата”, поясни Димитър Ванев.

Субсидиите от подпрограмата ще бъдат използвани при кандидатстване по подмярка 6,3 за стартова помощ на млади фермери и подмярка 6,4 за туристически дейности в селата ( така наречененото разнообразяване на услугите). Субсидията за един проект по тези подмерки ще бъдат в размер на 15 хил. евро, като там могат да кандидатстват стопани с размер на стопнствата от 2 до 6 хил. евро производствен обем.

Друг ресурс от тематичната подпрограма ще се отпуска по подмярка 4,1 и е насочен за инвестиционни проекти на млади стопани със стандартен производствен обем на стопанствата от 6 хил. до 8 хиляди евро. Там стойността на един проект може да се движи от 1 250 евро до 15 хил. евро, припомни Ванев.

Другият голям плюс, извоюван за тематичната подпрограма от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, е свързан с разширяването на земеделските производители, които могат да кандидатстват по нея, включвайки и дребните животновъди.

Първоначално Брюксел отказа по подмярка 4,1 да кандидатстват малки животновъди с 4 крави например, като основният мотив беше, че те са икономически неефективни и не допринасят за развитието на селските райони.

По настояване на сдружението администрацията на министерството на земеделието успя да преговаря с Европейската комисия, доказвайки силната раздробеност на българското животновъдство.

В резултат на тези преговори се очаква да бъде оповестено исканото разрешение в помощта да се включат и животновъдите, припомни Магърдич Хулиян, председател на сдружението. При визитата си в Българиюя преди месец еврокомисарят по земеделието Фил Хоугън потвърди намерението на ЕК да одобрят българското искане.

Едва след като нотификацията бъде направена, страната може да открие прием по тематичната подпрограма, обясни неотдавна пред браншовици и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Безплатни съвети и за малките фермери, които ще кандидатстват по тематичната подпрограма на ПРСР 2014-2020 г.
9281
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Преструктуриране и съкращения в Службата за съвети в земеделието
Кадрови промени
От 2024 г. щатовете в службите за съвети падат на 75, но ще има 120 нови временни назначения
Решения на МС
Нови задължения на службата за съвети в земеделието
Важно!
Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ
Решения на Министерския съвет
Областни центрове ще информират за еврофондовете на принцина „Обслужване на едно гише“
Лидерът на партия „Единение”
Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини