Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството

Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период

21.09.2018 г.

Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството

Тази прогноза оповести вчера Кайл Таплей,  водещ агрометеоролог  от престижната американска компания „Radiant Solutions”  по време на международната конференция "Black Sea Oil Trade-2018" в Киев.  Докладът  му "Влиянието на климатичните условия върху световното производство на маслодайни семена и ценообразуване"  представляваше цял раздел от авторитетния  международен форум и беше посрещнат с много голям интерес от представителите  на 150 компании от 27 страни. Организатор  на конференцията беше   агенция  «УкрАгроКонсалт», а основен спонсор американската ST Equipment & Technology.

Оценявайки  ситуацията като цяло  в Европа и в частност в Черноморския регион, Кайл Таплей отбеляза, че сушата ще остане основен проблем в тези региони. Вярно е, че липсата на валежи  през есента е благоприятно за реколтирането на  царевицата и соята, но в същото време сухото време заплашва от неравномерно поникване на пшеницата през зимния период..

Експертът констатира по-стабилна агрометеорологичната обстановка в Северна Америка през летния период. „Там  нямаше нито изразени засегнати от суша региони  нито  прекомерни валежи”. Оценявайки картината в САЩ Таплей  коментира,, че "Дъждовното време в южната част на Средния запад  в известна степен ще забави узряването и прибирането на царевицата и соята, но в същото време такива условия в южните райони ще допринесат за добра реколта от зимна пшеница. А и опасност от измръзване няма „.

Подобна ситуация се наблюдава в Южна Америка, въпреки че агрометеоролозите предвиждат появата на умерен El Niño в близко бъдеще.

"В Бразилия не очакват значими закъснения при сеитбата, но там в краткосрочен план може да възникне проблем със сушата. В Аржентина, от друга страна, ние залагаме на  напоителните  валежите, които несъмнено ще окаже положително влияние върху размера на новите рекорти, отбеляза Таплей . В Северна Азия обаче има предпоставки за увеличаване на сушата.

По данни на «УкрАгроКонсалт

Sinor.BG

Споделяне на сайта