Държавна агенция контролира 33 редки породи животни, пред изчезване е плевенският кон

Отчет

25.11.2014 г.

През миналата година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) е контролирала 22 автохтонни породи и 11 комерсиални отечествени породи, които са и обект на подпомагане по програмата за развитие на селските райони. Това се посочва в отчета на агенцията за 2013 г., представящ дейността на агенцията по субсидиране на стадата, извършвани по мярка 214 „Агроекологични плащания” в направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи”. Отчетът е представен от добричкото представителство на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България.

Известно е, че Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството определя развъдния статус на стадата, рисковия статус на породите и тренда на изменение. За периода 2009 - 2013 г. е установено, че няма породи с понижен статус на застрашеност и изчезнали породи. Като изчезваща порода може да бъде определена единствено породата „Плевенски кон”.

През 2013 г. са проведени 31 заседания на Националния съвет по генетични ресурси в животновъдството по секции за отделните направления в животновъдството, където са обсъждани проблемите на съответния бранш и са направени редица предложения за подобряване на развъдната дейност.

Съветът по генетични ресурси периодично обсъжда състоянието на генетичните породи и предприема адекватни мерки за недопускане на изчезването на национални породи животни. ИАСРЖ ежегодно извършва мониторинг на породите във връзка с поддържане и периодично актуализиране на Регистъра на развъдните стада от Националния генофонд.

От миналата година държавната агенция поддържа информационна база данни за състоянието на генетичните ресурси по образец на базата EFABIS на Европейската регионална фокусна точка. Националната система е свързана с EFABIS, а последната - с информационната система DAD-IS на световната организация по прехраната FAO. Тази интеграция дава възможност за трансфер на данни от националната към европейската и световната информационни системи

Във връзка с опазването на редките местни породи и с помощта на българо-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” през 2013 г. е разработена и пусната в експлоатация информационна система за местните породи селскостопански животни, чиято основна цел е интеграция на данните за всички местни породи в България. Чрез уеднаквяване на тези данни системата осигурява ефективен електронен достъп за управление на генетичните ресурси в животновъдството на всички породи животни и предоставя нови възможности за информационно обслужване на гражданското общество.

Системата е в процес на актуализация, като в края на 2013 г. са регистрирани 62 841 животни от 30 породи

Агенцията поддържа и Националния генетичен резерв на страната, с което се гарантира суверенитет по отношение на генетичните ресурси, запазване на видовото и породно разнообразие на селскостопанските животни, поддържане в чист вид на малобройни популации, съхраняване на местните породи животни с уникални генетични качества и висока приспособимост и адаптивност на отглеждане към естествените условия на околната среда.

Към края на 2013 г. в този резерв се съхраняват общо 360 471 дози дълбоко замразен семенен материал от 387 говежди, 24 биволски разплодника и от 29 коча. Дозите са от 27 породи говеда, 4 породи биволи и 9 породи овце. През 2013 г. Националният генетичен резерв е обогатен с дози от 7 нови говежди разплодника и от четири коча.

За гарантиране на по-висока биосигурност, от 2012 г. резервът е разделен в две криохранилища - София и Сливен.

В Националната генбанка към края на 2013 г. се съхраняват общо 3 117 872 дози дълбоко замразена семенна течност от 287 разплодника от 21 породи говеда, 3 породи биволи и една порода овце.

Така, през 2013 г. в Националната Генбанка и Националния генетичен резерв се съхраняват общо 3 478 343 дози дълбоко замразена семенна течност, от които 230 063 броя са от три породи говеда, една порода биволи и осем породи овце от изчезващи и застрашени от изчезване местни и автохтонни породи.

Агенциятауправлява и поддържа двете Държавни станции за изкуствено осеменяване в София и Сливен, осигуряващи развъдната дейност, управлението и съхранението на генетичните ресурси в страната. В станциите се произвежда и съхранява дълготрайно разплоден материал от ценни високо продуктивни породи, от застрашени от изчезване и изчезващи местни автохтонни породи животни. През 2013 г. в тях са произведени общо 50 698 дози дълбоко замразена семенна течност, с 5 988 дози повече в сравнение с предходната година.

От действащите нерези са осеменени 955 свине-майки, със 176 повече от предходната година.

През 2013 г. продължава инициативата за предоставяне на развъдните организации на възможност за отглеждане на мъжки разплодни животни и производство и криоконсервация на сперма от тях по договор за съвместна дейност. През годината  ИАСРЖ работи с Националната асоциация за развъждане на говеда от породата Монбелиард и Симентал

Агенцията подпомага дейността на развъдните организации чрез предоставяне на възможност за: изследване на качествените показатели на контролираните признаци в нейните лаборатории; отглеждане на мъжки животни и производство и съхранение на семенен материал; доказване на произхода на разплодни животни в нейната лаборатория

За целта, ИАСРЖ управлява и поддържа три лаборатории за анализ на качествените показатели на животинските продукти, покриващи нуждите на селекцията и за установяване на произход и определяне на кръвен тип на животните. През 2013 г. в лабораторията за определяне на физико-химичния състав на млякото (гр. Сливен) са анализирани общо 234 218 проби на пет развъдни организации в говедовъдството

С използването на лабораториите за физико-химичния анализ на млечните проби се постига равнопоставеност, сравнимост на резултатите, прозрачност, самоконтрол между развъдните организации и обективен контрол върху дейността им от страна на ИАСРЖ.

Лабораторията за изпитване на кочове по собствена продуктивност (гр. Шумен), обслужваща селекцията в тънкорунното овцевъдство, дава възможност да се определи величината на някои селекционни признаци и качеството на вълната по отношение на физико-механичните свойства, рандемана и количеството чисто влакно. През 2013 г. в нея са изследвани 853 броя проби от вълна, с 56 проби по-малко спрямо предходната година.

През 2013 г. в Националната имунологична лаборатория за установяване на произход и определяне на кръвен тип на животните (гр. София) са изследвани общо 256 кръвни проби.

Дейностите по репродукция се осъществяват от лицензирани Центрове за съхранение на сперма. Реализацията на семенен материал на разплодници от националния генофонд се осъществява от 18 лицензирани центрове за съхранение на сперма, като 11 от тях поддържат подвижни линии. По този начин фермерите получават качествено съхранявана сперма в непосредствена близост до обслужваните от тях ферми. През 2013 г. са реализирани 76 337 дози сперма, което е с 2 650 дози по-малко в сравнение с предходната година.

За подпомагане на изкуственото осеменяване на селскостопанските животни  в страната, през 2013 г. ИАСРЖ работи с 525 техник-осеменители. През 2013 г. в школата за подготовка на техник осеменители към ИАСРЖ в гр. Сливен са проведени 7 курса за техник-осеменители на крави и са обучени 29 техник-осеменители.

Експертите на Агенцията изготвят съвместно с развъдните организации групови и индивидуални случни планове. Подпомагат селекционерите при избор на конкретни разплодници за да се постигнат целите, залегнали в развъдните им програми

С цел предотвратяване изчезването на породите Дунавски и Плевенски кон, през ноември 2013 г. са сключени договори с Асоциация за възстановяване и развитие на породите Плевенски кон и Гидран и Асоциация на коневъдите в България. Целта на създадения екип е да разработи усъвършенствана технология за криоконсервация на семенен материал от коне и за извършване на ембриотрансфер при породите Дунавски и Плевенски кон.

За популяризиране на националните генетични ресурси и ефекта от развъдната дейност, през 2013 г. ИАСРЖ организира и проведе три изложения, финансирани по схемите на държавни помощи, предоставяни чрез ДФ „Земеделие” - „Помощ за участие в изложения и панаири-Национално изложение по животновъдство - гр. Сливен, Регионално изложение по биволовъдство – с. Гецово, обл. Разград, Национален събор за опазване на местните български породи – гр. Калофер”.

На тези форуми са представени състоянието и насоките за развитие на племенното животновъдство в страната, демонстрирани са националните генетични ресурси и се ангажира обществеността със запазването на застрашените от изчезване местни породи животни.

През годината са проведени множество срещи и са предоставени консултантски услуги и професионални съвети на развъдни организации, неправителствени организации и фермери по въпроси, свързани с развъдната дейност, субсидиране на племенните животни, промени на законодателството в областта на развъдната дейност, храненето, отглеждането и развъждането на животните.

През 2013 г. ИАСРЖ продължава да представлява България в международни органи и организации, свързани с управлението и съхраняването на европейските и световни генетични ресурси в животновъдството и да участва в различни проекти.

 

 Контрол и координация на развъдната дейност

 

През 2013 г. ИАСРЖ е извършила планови проверки на дейността на 42 развъдни организации. За констатираните нарушения и пропуски са издадени 121 предписания на 29 развъдни организации.

Качеството на разплодния материал, произвеждан, постъпващ и разпространяван на територията на страната, се контролира от ИАСРЖ чрез поддържане на национален регистър на мъжките разплодни животни и Регистър на развъдните стада от националния генофонд.

През 2013 г., след годишна актуализация на данните, в  Регистъра на мъжките разплодни животни са включени: 5 137 говежди бика, 176 биволски бика, 8 203 коча, 970 пръча, 453 жребеца и 598 нереза. В Регистъра на развъдните стада са включени 2 925 стада, разпределени, както следва: говедовъдство – 1 117, биволовъдство – 159, овцевъдство – 1 208, козевъдство – 172, свиневъдство – 76, коневъдство – 186, птици – 7. В регистрите са включени и 53 пчелина, както и 13 собственици на кучета.

През 2013 г. в регистъра на вносителите на семенен материал са регистрирани 4 вносители, с подадени 19 уведомления за внос на 66 948 дози от 163 говежди разплодника от 16 породи.

През годината ИАСРЖ е осъществила контрол на дейността на развъдните организации чрез провеждане на проверки по схемата на държавна помощ ,,Помощ за водене на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните”. Извършените проверки обхващат развъдната дейност с ферми и животни както следва: говедовъдство - 743 ферми (с 50 752 броя животни), биволовъдство - 138 ферми (с 4 849 броя биволи), овцевъдство - 793 ферми (с 154 486 броя овце), козевъдство - 75 ферми (с 8 694 броя кози), свиневъдство - 82 ферми (с 35 421 броя свине), птицевъдство - 6 ферми (с 649 676 броя птици), коневъдство - 261  ферми (с 3 279 броя коне) и 55 пчелни семейства.

.Проверени са и две развъдни организации, получили държавна помощ по схемата ,,Помощ за водене на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на Българско овчарско куче и Каракачанско куче”.

Осъществен е контрол върху дейностите на развъдните организации по организирането и провеждането на изложения по схеми за държавна помощ на ДФ „Земеделие”.

През 2013 г. ИАСРЖ е осъществила и проверки за спазването на развъдната програма от бенефициентите, субсидирани по направление ,,Опазване на застрашени от изчезване местни породи“ на мярка 214 ,,Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 - 2013 г. Проверени са 847 бенефициенти, като въз основа на резултатите от проверките са извършени плащания към бенефициентите.

Проф.д-р Васил Стоименов

Източник: Асоциация за развъждане на черно-шарената порода в България - Добрич

Sinor.BG

Споделяне на сайта