13-02-2007 г. Опитът у нас показва, че ефективното отглеждане на овцете зависи до голяма степен от изградената материално-техническа база. Тя е подходяща, когато отговаря на условията на обкръжаващата я среда и е съобразена със съответната технология и система на отглеждане. За отглеждането на овце в частните ферми обикновено се използват помещения, неподходящи за целта -прекалено топли, без нужната вентилация и осветление. Всичко това, съчетано с непълноценно хранене, води до повишаване на заболеваемостта и получаването на ниски производствени резултати. Наличните помещения, притежание на частни фермери, които не отговарят на съвременните зоохигиенни изисквания, може да се преустроят и да им се придаде ново оригинално техническо решение на съвременно равнище. В повечето случаи те трябва да бъдат преустроени в полуоткрити или фасадната им стена да бъде разделена на секции, от които всяка втора да е с врата и при нужда те да може да се закрият. Трябва задължително да се спази необходимата подова площ. Тя зависи от едрината и категорията на животните. За един коч е необходима площ от 1,8 до 2,2 кв. метра; за овца майка - от 1 до 1,4 кв. м; за агне - 0,4 кв. м; за женски шилета за разплод - от 0,7 до 1 кв. м; за мъжки - от 1 до 1,4 кв. метра. Коефициентът на осветление да е минимум 1:20. Всички помещения трябва да разполагат с преградни елементи, които да позволяват вътрешно преустройство по време на агненето на овцете и до отбиването на агнетата. Към всяко помещение трябва да се изградят допълнителни съоръжения - сеновал, склад за концентрирания фураж, силажовместилище, торище, баня за дезинфекция.