26-01-2007 г. Това заяви Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите, след заседание на Консултативния съвет по зърно към Министерството на земеделието и горите. По думите на Попов проблемът не е на централно ниво в Министерството на здравеопазването, а в прилагането на закона на местно ниво. Критериите за хигиена в производствения процес и качество на продукцията са занижени по цялата верига от зърнопроизводителите и мелничарите, което оказва влияние върху крайния продукт. Освен това много от хлебопроизводителните фирми са инвестирали много в системите за самоконтрол. По този начин се стига до ситуацията, в която фирми, които все още не отговарят на европейските критерии за хигиена и качество на продукцията, ще останат на пазара, защото могат да си позволят да поддържат по-ниски цени. "Ще започната да фалират предприятията, които отговарят на европейските изисквания", допълни Попов. От браншовата камара на хлебопроизводителите заявиха още, че ще настояват за промени в закона за свръхзапасите.