12-12-2006 г. Вече седем години работя с асоциацията на породата Мутон Шароле и след многото трудности, буксуване срещу течението на остарелите стереотипи, но и с активното съдействие на научните работници от НИГО, Стара Загора, разпространението на породата в България е вече факт. Въвждането на Мутон Шароле в България беше не само желателно, но и императивно предвид присъединяването на страната ни към Европейския съюз, огромната пазарна ниша на ЕС за агнешко месо и изискванията за конформация на определени качества на месото, присъщи на тази порода. На този етап вече може да се говори за организиран износ на разфасовано агнешко месо. В края на ноември на посещение в България са собствениците на най-голямата френска фирма за търговия с агнешко. Желаят да намерят партньори, които да подготвят разфасовките по техните изисквания. Пазарът в Централна и Западна Европа е за тежки агнета 15-20 кг/каркас, като предпочитани са кръстоските с Мутон Шароле. Износът на разфасовано месо естествено дава по-голяма печалба предвид продукта с по-висока принадена стойност и създава работна заетост в региони с висока безработица. Нормално е след изнесените факти овцевъдите ни да си зададат въпроса какво ще печелят те. При стабилен пазар се регламентират и изкупните цени на живи животни, собствениците на депа ще започнат да предлагат по-високи цени за месодайни кръстоски (някои вече го правят). Асоциациите на месодайните породи, задачата на които е да защитават интересите на членовете си, ще ги ориентират към стабилни и регламентирани пазари. Според анализите на Министерството на земеделието на Франция професията на овцевъда е с ЕКВИВАЛЕНТНА НА ДРУГИТЕ ПРОИЗВОДСТВА ДОХОДНОСТ. За тази дейност са необходими скромни инвестиции и дава възможност за рехабилитация на стари помещения, каквито у нас имаме в наследство от ТКЗС и ДЗС. Овцевъдството във Франция произвежда продукт, 80% от който се реализира на пазара на високи и стабилни от 2000 година насам цени. Ето и таблицата на средната доходност на овцевъдното стопанство във Франция: Французите поощряват развитието на овцевъдството в региони, където не може да се развива друг вид стопанска дейност, като добро решение за оползотворяване на трудни терени. Ето и РАЗЛИЧНИТЕ СИСТЕМИ СПОРЕД КОНТЕКСТА НА СТОПАНСТВОТО •Стопанско пасище - Свободно отглеждане на големи пространства •Стопанска кошара - стопански сгради и намалена площ •Смесено стопанство - пасище + кошара •Допълнителна система - заедно с говеда или друго производство Тази дейност дава възможност да се валоризират труднодостъпни и запуснати региони, както и блатни региони, солените пасища на Монт Сен Мишел, ландите на Монт Арес, горите на Одиер и др. поради лесната адаптивност на тези животни към различни условия и климат. Франсоа дьо Лоне е създателят на асоциацията Мутон Шароле. След три посещения в България той е убеден, че страната ни е "хотел с 5 звезди" за тази порода. Не случайно той проема почетното президенстство на Френско-българската селскостопанска асоциация. Привързан е към страната ни емоционално, домът му в Бургундия е винаги отворен за българи. С удоволствие дава информация за породата, на която е посветил активната си професионална дейност и която е разпространил по целия свят: Мутон Шароле е естествено селекционирана в Бургундия месодайна порода овце. Регионът на Шарол, в който се отглеждат предимно племенни стада, е снабдявал в продължение на векове Париж с агнешко месо. Към момента поголовието на тази порода е най-многочислено във Франция (500 000 глави) и най-многобройното в Европа. Във вид на генетичен материал породата е най-изнасяната - 80 процента от износа на племенни животни от Франция. Много адаптивна, Мутон Шароле е разпространена в повече от тридесет държави с разнообразен климат и надморска височина - страните от Централна Европа, Израел, Китай, Чили, Тунис и т.н. С плодовитост 1,88, рандеман 55%, среден дневен прираст с около 15% по-висок от този на другите породи и средно тегло 80-100 кг/овца и 120-150 кг/коч породата е предпочитана от дистрибуторите на месо. Лесно се десезонира и осигурява регулярно снабдяване през цялата година. Последните изследвания на ИНРА, френския еквивалент на Академията за аграрни науки на Франция, показват, че това е и най-устойчивата на болести, паразити и климатични промени порода. Към момента котировките на агнешко месо на световния пазар са високи и се очаква цените да се поддържат предвид оттеглянето на много овцевъди от професията, карантината, наложена на Великобритания, трансформирането на австралийските животновози в контейнеровози и липсата на качествено предлагане от традиционните снабдители, съседни на ЕС. Европейският съюз задоволява 40 на сто от консумацията си на агнешко месо, Франция - 42 на сто, прогнозите са за увеличаване на дефицита." . На 17 ноември в институтите в Троян и Стара Загора пристигнаха още 200 овце от породата Мутон Шароле, подарък от френското правителство за българските животновъди. С пожелания да донесат добър поминък на овцевъдите ни!.. От в. Фермер