06-12-2006 г. Съюзът на българската туристическа индустрия /СБТИ/ ще настоява пред Министерство на здравеопазването за 6-месечен гратисен период, който да е инструктивен и през който да не се налагат санкции по системата за безопасност на храните HACCP, съобщават от съюза. Съгласно действащата нормативна база HACCP трябва да се въведе в България от 01.01.2007 г. и да покрие цялата хранителна верига – от първоначалното производство до крайната консумация. Санкциите за неспазване на разпоредбата са от 2 до 5 хил. лв. за физически лица и от 3000 до 7 000 лв. за юридически лица. Наредба №5 на Министерство на здравеопазването определя 8-месечен срок за въвеждане на HACCP у нас, докато в страните от европейската общност срокът да въвеждане на системата е бил от 3 до 5 години. Отчитайки този срок за крайно недостатъчен и след като е обобщил проблемите на своите членове при въвеждане на стандартите по системата, СБТИ е решил да издаде наръчник с указания при въвеждане на системата НАССР, с който да улесни бизнеса при прилагане на новите изисквания. Според СБТИ остават нерешени въпросите за точния обхват на задължението за въвеждане на системата, както и за това кой ще определя обектите, в които е неприложимо цялостното внедряване на НАССР. Съюзът ще настоява да се създаде специална структура за контрол към Министерски съвет, която да въведе ясен регламент по НАССР. НАССР е система за откриване и предотвратяване на опасностите, за да се гарантира производството на безопасни за консумация хранителни продукти. Системата изисква въвеждане на вътрешен контрол на критичните точки за безопасност на храните, за да се ликвидира или намали потенциалниия риск от замърсяване на хранителните продукти. СБТИ напълно подкрепя необходимостта от въвеждане на системата като счита, че ако това стане по ясни правила и стандарти, тя ще е гаранция за качеството на храните в туристическите ни обекти и за по-високо ниво на комплексната туристическа услуга, се казва в съобщението на съюза.