03-11-2006 г. Едва 80 от общо 5013 производствени и търговски обекти, регистрирани по Закона за храните във Великотърновска област, са въвели системата HACCP. Тези данни представиха вчера от местната структура на Съюза за стопанска инициатива във Велико Търново. В цялата страна само 13 % от българските фирми са въвели системата за контрол и качество на храните, съобщи Иван Иванов, шеф на структурата на ССИ. Това означава, че останалите ги грозят санкции и спиране от експлоатация след 1 януари, когато България влезе в ЕС. Тогава изтича срокът за въвеждането на HACCP. Според Младен Минков, представител на сертифициращата фирма "Пролог", в България се саботира въвеждането на HAССP. Това пък създавало опасност от въвеждане на предпазна клауза за безопасност на храните. Една от причините за забавяне на синхронизирането на българските фирми към европейските е, че все още не е структурирана бъдещата Агенция за безопасност на храните, която ще контролира процеса. Бюрокрацията около стандартизирането е огромна - около 70 са законите и наредбите към тях, които трябва да изпълни всеки обект. Повечето служители на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) действат по старите практики и са некомпетентни, коментира още Минков. Той обвини проверяващите и в рекет. В нашата фирма десетки клиенти се оплакват, че са рекетирани от инспекторите от ДВСК и РИОКОЗ при сертифицирането, каза Минков. Минков съобщи още, че инспекторите правили писмените разработки на системите за самоконтрол (които се ползваха до 2002 г.) и ги продавали на собствениците на търговски и производствени обекти. Цели градове и региони били наводнени с едни и същи системи за самоконтрол, без значение от кой сектор са фирмите.