Тридневно Коледно изложение събра производители и занаятчии от Югоизточна България в Ямбол на площад „Освобождение” от 23 до 25 декември, съобщи Българската телеграфна агенция. Щандове с месни деликатеси, кашкавали и сирена, вина, сезонни зеленчуци, сладкарски изделия, мед и пчелни продукти предлагат широк избор от продукти за празничната трапеза. Ръчно изработени сурвачки, бижута, декорации и играчки, както и натурални етерични масла от лавандула и други билки допълват предлагането за клиентите.
С наближаването на празниците решихме да организираме това коледно изложение, за да могат жителите и гостите на града да изберат качествени и традиционни за българската трапеза продукти от местни производители, заяви Антоанета Събева, председател на фондация „Ямбол - вкус и традиции”, която е организатор на базара. Най-ценното тук е, че клиентите могат да дегустират всяка една стока, също и да получат информация директно от производителя, изтъкна Събева. След установения контакт потребителите започват сами да търсят фермерите и правят поръчки чрез куриер или отиват на място. Това е изключително важно, защото така хората виждат къде и как се произвежда харесвания от тях продукт и връзките производител-клиент стават още по-трайни, обясни тя.
„Нека да избираме българското, да избираме местното. Нека да има здраве, спокойствие, топлина и уют в домовете”, пожела на участници и посетители на базара председателят на фондацията.
Коледният формат на изложението съчетава други 2 традиционни вече форми, които фондацията организира в Ямбол – провеждания всеки последен четвъртък на месеца фермерски базар и регионалното изложение с участници от 5 области всяка втора събота на месеца. Инициативите се реализират в партньорство с Ямболската търговско-промишлена палата и община Ямбол.




