С 28,7% е намалял за година българският износ на мляко и млечни продукти. По данни на НСИ и изчисления на Министерството на земеделието и храните за периода януари-август 2025 г. експортът е измерен на общо 20 142 тона, докато през същия период на миналата година е бил 28 239 тона.
Най-голям спад в износа има при неконцентрирано мляко и сметана, където сме на минус 85% (от 4 697 тона през 8-те месеца на 2024 г. сме паднали на 683 тона тази година). Най-силният ни износ (като количество)- на сирене и извара - е паднал с 21,3%. Ако през 2024 г. сме продали навън 11 691 тона, то през януари-август 2025 г. са пласирани 9 200 тона. Експортът на сирене и извара към пазара на ЕС е в размер на 4 211 тона, което е с 31% по-малко спрямо същия период на 2024 г. Експортът към трети страни е 4 989 тона, което е с 10% надолу.
Експортът на концентрираните мляка и сметана също е намален с 38%.
В същото време се забелязва драстичен скок от 205% на износа на суроватка, който се е увеличил за година от 65 тона на 208 тона. Нагоре с 49% е и експортът на масло и други млечни мазнини.
В същото време вносът на сирена и извара у нас е около 3 пъти по-голям от износа ни и се равнява на 28 150 тона.
За периода януари-октомври 2025 г. българското производство на сирене от краве мляко е 59 556 хиляди тона, а от други млека е 7 106 хиляди тона. Количеството на първите сирена е намаляло с 0,4% спрямо 2024 г., а на вторите със 7%.




