Краставиците са влаголюбива култура и трябва да се поливат редовно, особено по време на цъфтеж и плододаване. Факт е, че плодовете съдържат 95-98% вода, а при недостиг – растенията реагират с намаляване на добивите и стават значително по-податливи на болести.
Правилен режим на поливане на краставиците
Режимът на поливане е пряко зависим от условията на отглеждане, метеорологичните условия и етапа на развитие на растенията. По-голямата част от корените са разположени близо до повърхността – на дълбочина 20-25 см и 15-20 см в диаметър, което ги прави силно уязвими на засушаване, защото не могат да извличат влага от по-дълбоките слоеве. Надземната част, в сравнение с кореновата система, е много по-масивна и при продължително обезводняване растенията могат да не оцелеят. Ако все пак се възстановят, впоследствие ще се отрази негативно на количеството и качеството на реколтата.
Независимо от това, че краставиците са влаголюбива култура, не трябва да прекаляваме с поливането, защото са податливи на различни гъбични заболявания, които са особено активни във влажна среда. Ако температурите в региона са преобладаващо високи, тогава капковото напояване ще позволи да регулираме водоподаването. При такива условия растенията ще се чувстват особено комфортно, но ако това е невъзможно, тогава на помощ идва традиционното поливане.
При силна жега и засушаване е желателно да се дъждува, като се мокрят листата, но задължително рано сутрин или вечер, за да не станат жертва на слънчево изгаряне. Дневното поливане е опасно.
При недостиг на влага плодовете на краставиците на много сортове и хибриди натрупват горчиво вещество, което влошава вкуса им.
Преди цъфтежа краставиците се поливат по-рядко – около 2-3 пъти седмично, но зависи от условията. След цъфтеж и формиране на завръзи и при силна топлина поливане се извършва ежедневно, а при понижаване на температурата на въздуха броят на процедурите се намалява.
Почвата трябва да се навлажнява на дълбочина около 20-25 см, като за всяко растение са необходими 4-10 л вода.
Основни правила за поливане на краставиците
Ако краставиците се отглеждат на открито, тогава поливането се извършва сутрин или вечер, така че влагата да не се изпарява твърде бързо и корените да имат достатъчно време да я абсорбират. В оранжерийни условия се полива само сутрин, за да се избегне образуването на конденз, който може да унищожи растенията.
Оптималната температура на поливната вода е 20-22 градуса по Целзий. Допустими са и малко по-ниски температури – до 16-18 градуса, но поливане с вода от кладенци и сондажи може да предизвика стрес в растенията. Желателно е да се загрее на слънце, но това зависи от възможностите.
След поливане почвата трябва да се разрохква леко, за да се избегне уплътняване. Дълбочината на разхлабване е 4-6 см, но може само да се набоде с вила.
Много полезно за задържане на влагата и предотвратяване на уплътняването е мулчиране с компост, окосена трева, сено или угнили дървесни стърготини.