Винопроизводителите в Германия са произвели през миналата година 7,75 млн. хектолитра вино и мъст, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis). Добитите количества вино и мъст е било 841 800 хектолитра, или с 9,8 % под нивото от предходната година. В сравнение със средната стойност за периода 2018-2023 г. са произведени 1,06 млн. хектолитра или с 12 % по-малко вино и мъст. Това е третият най-нисък обем на производство на вино през последните 15 години (2010 г.: 6,91 млн. хектолитра, 2017 г.: 7,46 млн. хектолитра).
Лозарската 2024 г. се характеризира с дъждовна пролет, която благоприятства регионалната поява на гъбични заболявания, като пухкава мана (Peronospora). Освен това екстремни метеорологични явления като късни слани, градушки, бури и проливни дъждове, са нанесли щети на гроздовата реколта на много места.
Две трети (69,4 %) от произведените през 2024 г. вина са бели, а малко под една трета (30,6 %) са червени вина (включително розе и ротлинг). Преизчислено в бутилки от 0,75 литра, производството на вино и сайдер през 2024 г. възлиза на около 1 млрд. бутилки.
Виното „Предикат“ съставлява 16,1% (1,25 млн. хектолитра) от общото производство на вино и сайдер през 2024 г. Този дял е значително по-малък от този през 2023 г., когато 23,7% от произведеното вино е било от този вид. През 2024 г. са произведени и 6,0 млн. хектолитра качествено вино (77,6%), 344 600 хектолитра вино със защитено географско указание (Landwein) (4,4%), 11 400 хектолитра сортово вино без защитено наименование за произход и без защитено географско указание (0,1%) и 132 600 хектолитра вино без защитено наименование за произход и без защитено географско указание (1,7%).
Най-големите лозарски райони Райнхесен и Пфалц са произвели над половината от обема на виното - Райнхесен (2,44 млн. хектолитра) и Пфалц (1,78 млн. хектолитра). Двата региона са произвели заедно повече от половината (54,5 %) от цялото производство на страната. На трето място следва лозаро-винарският регион Мозел с 1,14 млн. хектолитра (14,7%), като за този резултат значително влияние оказват големите търговски винарски изби, разположени там. Те приемат и големи количества грозде от други лозарски райони, за да го преработят във вино. На четвърто място е лозарският регион Баден с 954 600 хектолитра (12,3%).
В двата лозаро-винарски региона Райнхесен и Пфалц производството на вино почти не се е променило спрямо предходната година: Произведените количества са с по 0,4 % по-високи от тези през предходната година. За разлика от тях производството във всички останали лозарски региони е намаляло спрямо предходната година.
Спадът в производството на вино в сравнение с 2023 г. е особено рязък в Баден и Вюртемберг, Франкония и Мозел. В Баден производството на вино е намаляло с 25,1 % до 954 600 хектолитра, а във Вюртемберг - с 18,5 % до 667 600 хектолитра. Във Франкония обемът на произведеното вино спада с 26,5 % до 302 200 хектолитра, а в Мозел - със 7,9 % до 1,14 млн. хектолитра.
В процентно изражение производството на вино спада особено рязко в сравнение с 2023 г. в някои малки лозаро-винарски райони. Така например производството на вино в Саксония е намаляло с 68,9% до 9 000 хектолитра, в Саале-Унструт - с 63,8% до 17 600 хектолитра, а в Ахр - с 54,5% до 22 400 хектолитра. Всеки от трите гореспоменати лозарски района има лозови масиви с площ по-малка от 1000 хектара.