14-06-2006 г. Последната, най-важна и трудоемка мярка, от която зависят доходите на производителя на череши, е беритбата на плодовете. Установено е, че за прибиране на черешовата продукция се изразходват над 60 на сто от труда за отглеждане на дърветата, който е вложен през годината. За успешното и своевременно протичане е необходимо предварително да бъде установен очакваният добив и оптималното време за извършване на беритбата. Това се прави с цел да може предварително да се набави необходимият амбалаж, стълби и работна ръка. Важно е да се знае, че беритбената зрялост при черешовите плодове настъпва едновременно с консумативната. Плодовете за консумация в прясно състояние се берат при придобиване на характерните за сорта цвят на кожицата, големина на плода и специфичен вкус на плодовото месо. Обраните преждевременно плодове не притежават характерните за дадения сорт вкусови характеристики, докато при закъсняла беритба значително се намалява съхраняемостта на продукцията и се увеличават загубите. Когато плодовете са предназначени за транспортиране на големи разстояния (за износ), те трябва да бъдат обрани 2-3 дни преди настъпване на беритбената зрялост, за да понесат успешно транспортирането, по време на което те доузряват. При реализация на продукцията на вътрешния пазар плодовете се обират по-добре узрели. При беритбата може да се използват пластмасови кофи, кошници с подвижно дъно и други съдове, снабдени с кука за закачване. При ръчната беритба е необходимо да се избягва набиването и смачкването на плодовете, които трябва да се откъсват с дръжката. Важен момент е организацията на беритбата - тя може да се извърши поетажно. Първата група берачи обират долните етажи на короната, които се достигат без стълби, втора група работници обират дървото на височина до около 3,5 м, а трета - плодовете по най-високите етажи. Може да се използват стълби с различна височина. Когато пълните съдове се изсипват в касетките, трябва да бъдат отстранени всички недоузрели, гнили, напукани и прекалено дребни плодове. Непосредствено след напълването им касетките се поставят на хладно място, защитено от слънчева светлина, и при първа възможност се транспортират до приемателен пункт или плодохранилище. Транспортиране и съхранение на черешите Дори и след откъсването в черешовия плод продължават да протичат някои биохимични процеси (транспирация, дишане и др.), затова целта на правилното съхранение е тези процеси да се забавят колкото е възможно повече, запазвайки високо качеството на продукцията. За съхранение трябва да се изберат плодовете с най-високо качество (“екстра”), откъснати с дръжки. Поставят се в чисти и здрави касетки, които се нареждат в хладилни помещения за бързо охлаждане. Там те могат да се съхраняват успешно за период до 5 седмици при температура на въздуха 0,5-1°С и относителна въздушна влажност около 85 на сто. Касетките може да се увият в полиетиленово фолио за намаляване на транспирацията и увеличаване концентрацията на въглероден двуокис. Плодовете, определени за износ, обикновено се превозват с хладилни камиони.