На тазгодишното селскостопанско изложение АГРА 2025 в Пловдив малкият бизнес по съседски си другаруваше с науката, помещавайки се заедно с институтите от системата на Селскостопанската академия в седма палата. Изборът не беше направен случайно, защото за малките предприемачи е типично, преди да рискуват със собствен бизнес, да потърсят помощта на хората от науката. И черпейки знания от извора, те биха стигнали до онези управленски стратегии, които да направят бизнеса им печеливш.
На този принцип са действали и създателите на малката фирма за производство на студенопресовани масла от Лом „ЕоФлория“, които преди три години на приятелски начала правят съдружие, а днес фирмата им набира скорост, печелейки потребителите с високото качество на своите продукти. „Бизнесът ни е с кауза да работим за здравето на хората, затова не правим компромиси с качеството и потребителят вече го оценява“. Думите са на Жельо Желязков, един от създателите на компанията, който разказва за първоначалната идея, основана на една от най-древните технологии на човечеството – да извличат масла чрез студено пресоване на ядките и семената от растенията.
„Започнахме стъпка по стъпка – първоначално пресовахме само черен кимион, но с нарастване на търсенето постепенно увеличихме номенклатурата и вече разполагаме с голям набор от продукти“, разказва предприемачът. На щанда на изложението посетителите можеха да се видят също масла от коноп, мак, тиква, сусам, шарлан, слънчоглед, копър, бял трън, както и брашна и хляб с квас – гарантирано здравословни продукти. „Маслото от черен кимион е благоприятно за дихателните пътища – когато проблемът е в начален стадий, се взима по една лъжичка вместо сироп за кашлица и пресича белодробните възпаления. Превантивното използване е важно, затова и нашите деца свикнаха да го използват“, посочва още Желязков.
Малките фирми от предишните издания на АГРА
Самият бизнесмен е инженер по професия - вярно, не е съвсем свързан с хранителните продукти, но пък техническите познания му позволяват да премине през дебрите на административните процедури, докато получат съответните разрешения за производство на хранителните добавки. Днес производителите прилагат напълно безотпадна технология, защото след като пресоват маслото, произвеждат и обезмаслено брашно, което е по-богато на протеини. Семената доставят не само от България, но и от Европа, Азия и др.
В България техните продукти все още не са така познати като в чужбина, но търсенето видимо нараства. Освен черния кимион изключително полезно за кръвоносната система е лененото масло, маковото семе пък е богато на витамин Е и търсенето му също е голямо. С маслото от чия хората може да си набавят нужните им омега 3 мастни киселини, маслото от тиквените семки пък е полезно за бъбречната система.
Освен чрез електронните продажби „ЕоФлория“ търси достъп до клиентите и чрез дистрибутори, като целта им е да разпространят продуктите си в магазините за здравословни храни, специализирани за продажба на натурални продукти. „С всяка година отбелязваме ръст в продажбите и ни това ни стимулира да се развиваме, защото хората наистина имат потребност от лечебните качества на нашите масла“, заключава бизнесменът от Лом.
Екатерина Стоилова